Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Florin Jipa

 


Comunicat nr. 8


COMUNICAT DE PRESĂ


Statul Major al Forțelor Navale a desfășurat joi, 14 ianuarie, în prezența ministrului apărării naționale, Gabriel Oprea, a secretarului de stat pentru politica de apărare și planificare, Viorel Oancea, și a șefului Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, autoevaluarea activității structurilor în anul 2009.

Ministrul Gabriel Oprea a apreciat eforturile depuse de către personalul Forțelor Navale pentru creșterea contribuției acestei categorii de forțe la îndeplinirea angajamentelor asumate de România față de NATO și UE, precum și în cadrul inițiativelor regionale.

"Atingerea standardelor actuale de operativitate, interoperabilitate și compatibilitate cerute de participarea la misiuni, alături de aliații și partenerii noștri, a însemnat un demers complex și un efort uriaș care a fost asumat cu responsabilitate și profesionalism de către marinari. Sunt realizări deosebite, care au avut menirea să consolideze statutul nostru de furnizor activ de securitate în cadrul Alianței. Forțele Navale s-au constituit, totodată, într-un important vector de imagine al României prin navele militare care au îndeplinit misiuni, brăzdând mările și oceanele lumii și prin detașamentele de infanterie marină din această structură care au acționat în teatrul de operații din Balcanii de Vest", a subliniat ministrul apărării.

Referindu-se la activitatea marinarilor militari, amiralul Gheorghe Marin a subliniat faptul că o mare parte dintre acțiunile desfășurate de aceștia au fost încununate de succes, existând însă și aspecte care trebuie îmbunătățite. "Militarii din Forțele Navale și-au îndeplinit sarcinile și misiunile trasate și asumate. Printr-o planificare riguroasă, Forțele Navale au reușit să îndeplinească angajamentele asumate în cadrul NATO și al inițiativelor regionale la Marea Neagră, prin participarea cu personal și tehnică în teatrul de operații Kosovo, la Operația "Active Endeavour" în Marea Mediterană și în cadrul exercițiilor regionale "Blackseafor" și "Blacksea Partnership". Am convingerea că veți continua operaționalizarea structurilor și că veți rămâne angajați ferm în eforturile de gestionare a mediului de securitate la Marea Neagră", a precizat amiralul Marin.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Dorin Dănilă, a evidențiat, în cadrul autoevaluării, eforturile personalului pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite, în condițiile unui an 2009 dificil, din punct de vedere al asigurării resurselor bugetare.

Totodată, șeful SMFN a subliniat activitatea militarilor pentru asigurarea transportului maritim a peste 4500 tone de materiale din Irak, cu ocazia retragerii trupelor românești din acest teatru de operații.

Anul trecut, militarii din structurile Forțelor Navale au executat peste 1.000 de zile de instrucție pe mare și fluviu și peste 580 de ore de zbor cu elicopterele Puma Naval.
La activitate au mai participat șefii celorlalte categorii de forțe, generali și ofițeri din Statul Major General și din celelalte structuri centrale ale Ministerului Apărării Naționale, comandanți de unități și mari unități din Forțele Navale.


Biroul de presă