Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Constantin Spînu

 


Comunicat nr. 10


COMUNICAT DE PRESĂ


Primul-ministru Emil Boc, ministrul apărării naționale, Gabriel Oprea, șeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, și primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, i-au vizitat miercuri, 20 ianuarie, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "dr. Carol Davila" din București, pe fruntașii (r) Daniel Porumb și Ionuț Butoi și pe sergentul Marius-Bertoni Taifas - răniți în misiuni în teatrele de operații din Afganistan și Irak.

Daniel Porumb, aflat în misiune în Irak cu Batalionul 495 Infanterie, a fost accidentat, în data de 14 aprilie 2007, în urma răsturnării unui transportor amfibiu blindat, lângă Tallil. Porumb a fost supus unei intervenții chirurgicale la Spitalul Landstuhl, al bazei americane Ramstein (Germania). Militarul, în vârstă de 30 de ani, este în continuare imobilizat la pat și continuă să primească îngrijiri medicale la S.U.U.M.C., în cadrul unui program de recuperare postoperatorie.

Ionut Butoi (32 ani) a fost rănit pe 31 august 2008, în provincia Zabul din Afganistan, în urma unei explozii produse la trecerea transportorului blindat peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost evacuat la spitalul din Ramstein pentru îngrijiri medicale, în prezent aflându-se în îngrijirea medicilor de la spitalul militar din București.

Marius-Bertoni Taifas a fost rănit la 20 noiembrie 2009, în Afganistan, la Kandahar, în urma unui atac cu rachetă. El a fost supus unor intervenții chirurgicale la Spitalul Landstuhl, starea sa de sănătate evoluând favorabil. Taifas, în vârstă de 25 de ani, a fost repatriat la 10 ianuarie 2010 și urmează un program de recuperare la spitalul militar din București.

Primul-ministru și ministrul Apărării le-au transmis militarilor un mesaj de sprijin și încurajare din partea Președintelui României Traian Băsescu, comandantul forțelor armate.

Demnitarii au discutat cu cei trei militari și cu medicii care îi îngrijesc despre starea lor de sănătate, le-au dorit însănătoșire grabnică și să se întoarcă acasă, la familiile lor, cât mai repede. Medicii curanți au prezentat date despre condițiile de spitalizare și de recuperare a celor trei militari.

Șeful Executivului a oferit militarilor medalii pentru curajul, devotamentul și patriotismul dovedite în executarea misiunilor încredințate în teatrele de operații din Irak și Afganistan.

"Suntem mândri de voi și de modul în care ați reprezentat România în teatrele de operații din Afganistan și Irak. Vă asigur de întregul sprijin al Ministerului Apărării Naționale", a afirmat primul-ministru Emil Boc.

Ministrul apărării naționale i-a avansat în grad pe cei trei, astfel: Daniel Porumb și Ionuț Butoi au fost promovați în corpul subofițerilor Armatei României, cu gradul de sergent în rezervă, iar Marius-Bertoni Taifas a fost înaintat la gradul de sergent-major.

"Vrem să știți că suntem mândri de voi și că suntem aici din respect pentru voi și pentru ce ați făcut pentru Țară. Contați pe sprijinul nostru," a spus ministrul Gabriel Oprea, mulțumindu-le pentru curajul și sacrificiul lor.

La rândul său, șeful S.M.G., amiral dr. Gheorghe Marin, a reafirmat angajamentul conducerii Amatei de a fi alături de militarii răniți și de familiile lor: "Nu știu ce înseamnă a face totul, dar știu cu siguranță că tot ceea ce am putut să facem pentru voi am făcut și vom face și de aici înainte".

Din partea administrației locale a sectorului 2 al Capitalei, primarul Neculai Onțanu le-a oferit celor trei militari, cu ocazia apropiatei sărbători a Unirii Principatelor Române, câte o replică a sabiei lui Alexandru Ioan Cuza, ca semn de apreciere a meritelor dovedite pe câmpul de luptă.


Biroul de presă