Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 18


Șeful SMG, la Reuniunea Comitetului Militar al NATO de la Bruxelles


O delegație condusă de șeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, participă, în zilele de 26 și 27 ianuarie, la reuniunea Comitetului Militar al NATO la nivelul șefilor de stat major general (ai apărării) din țările membre, ce se desfășoară la Bruxelles.

În cadrul reuniunii vor fi abordate stadiul și perspectivele în ceea ce privește elaborarea Noului Concept Strategic al NATO, operațiile conduse de Alianță, dezvoltarea parteneriatelor, precum și prioritizarea cerințelor militare ale organizației și asigurarea resurselor pentru ISAF.

În timpul activităților din cadrul reuniunii, membrii delegației oficiale vor lua în discuție stadiul și perspectivele transformării forțelor armate, precum și oportunitățile și direcțiile de dezvoltare a relațiilor de cooperare militară.
* * *
Comitetul Militar este cea mai înaltă autoritate militară destinată să asiste și să consilieze organismele de conducere politico-militare ale NATO: Consiliul Nord-Atlantic, Comitetul pentru Planificarea Apărării și Comitetul pentru Planificarea Nucleară. Comitetul Militar stabilește linii directoare pentru comandanții strategici (Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și Comandantul Comandamentului pentru Transformare), ai căror reprezentanți iau parte la lucrări. Comitetul Militar al NATO se reunește la nivelul șefilor de stat major general (ai apărării) din țările membre în trei sesiuni anuale și, la nivelul reprezentanților militari permanenți, săptămânal. Președintele Comitetului Militar al NATO este ales din rândul șefilor de stat major general din armatele țărilor aliate și are un mandat de trei ani. În prezent, această funcție este deținută de amiralul italian Giampaolo Di Paola, al cărui mandat a început în iunie 2008.


Biroul de presă