Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 20


COMUNICAT DE PRESĂ


În prezența ministrului apărării naționale Gabriel Oprea, a ambasadorului S.U.A. în România, Mark H. Gitenstein, și a șefului Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, la Predeal s-a desfășurat joi, 28 ianuarie, ceremonia militară prilejuită de dezvelirea "Monumentului eroilor Batalionului 21 Vânători de Munte care și-au pierdut viața în teatre de operații" și de acordare, de către ambasadorul SUA, a medaliilor "Steaua de Bronz" maiorului (p.m.) Vasile Iuliu Unguraș și sublocotenentului (p.m.) Claudiu Chira.

Festivitatea a avut loc la sediul Batalionului 21 V.M. și au participat rudele eroilor căzuți la datorie, care au primit medaliile din partea ambasadorului american, reprezentanți ai administrației locale și personalul Batalionului 21 V.M.

Mark H. Gitenstein, ambasadorul S.U.A. în România, a declarat: "Deși aceste distincții nu vor atenua durerea pe care o resimțim pentru pierderea lor, astăzi le recunoaștem bravura, serviciul pus în slujba celorlalți, precum și sacrificiul pentru națiunea lor, pentru Trupele Terestre și pentru batalionul lor. Fie ca numele maiorului Unguraș și al sublocotenentului Chira, care au căzut la datorie servindu-și țara, să nu fie uitate niciodată, fie ca noi să ne amintim de ei cu durere și cu regretul de a nu fi reușit încă să transformăm lumea în care ei ar fi trăit într-una mai bună. Fie ca noi să rămânem devotați păcii și libertății pentru care ei și-au dat viața."

Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea a apreciat în mod deosebit gestul Ambasadei SUA la București, prin care cei doi ofițeri-eroi ai Batalionului 21 V.M. au fost medaliați post-mortem: "Vă asigur că Armata Română și familiile camarazilor noștri care au primit medaliile văd în acest gest prețuirea și recunoștința Armatei Americane și a poporului american pentru cei care, prin jertfa supremă, prin devotament excepțional, luptă pentru împlinirea idealurilor de dreptate și libertate ale umanității."

Ministrul Gabriel Oprea a amintit de Adunarea Solemnă dedicată celebrării a 151 de ani de la Unirea Principatelor Române, în cadrul căreia au fost decernate medalii aniversare tuturor celor 14 militari căzuți la datorie în teatrele de operații din Balcanii de Vest, Irak și Afganistan, medalii înmânate familiilor eroilor.

"Niciodată nu vom putea considera că am făcut suficient pentru familiile eroilor noștri, dar vom face totul să le fim alături, să simtă că fac parte din marea familie a Armatei României. Suntem și vom continua să fim alături de copiii, soțiile și părinții eroilor noștri și vom face tot ce ne stă în puteri pentru ca ei să simtă ocrotirea noastră. Sunt gesturi care, pe lângă sprijinul concret moral, material, financiar pe care-l acordăm acestor familii, vin să cinstească memoria luptătorilor noștri și să țină veșnic aprinsă candela pentru cei care și-au dat, în numele Patriei, bunul cel mai de preț - Viața," a declarat ministrul apărării naționale.


Biroul de presă