
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
COMUNICAT DE PRESÃ
Pe parcursul convorbirilor oficiale au fost abordate aspecte ale cooperãrii militare bilaterale, ale participãrii României la operaþiile internaþionale, precum ºi colaborarea dintre cele douã armate pentru identificarea soluþiilor comune la provocãrile actualului mediu de securitate. Pe agenda de discuþii s-au aflat, de asemenea, subiecte referitoare la procesul de integrare a forþelor armate române în structurile militare ale N.A.T.O. ºi U.E., precum ºi proiectele de modernizare a forþelor armate.
În contextul împlinirii a 60 de ani de la stabilirea relaþiilor diplomatice între România ºi Republica Popularã Chinezã, ministrul apãrãrii naþionale a subliniat importanþa prieteniei tradiþionale româno-chineze. Domnul Gabriel Oprea a evidenþiat, de asemenea, deschiderea manifestatã de þara noastrã pentru cooperarea militarã cu China, în diverse domenii: "Suntem interesaþi de consolidarea relaþiilor militare bilaterale pe mai multe planuri, inclusiv în domeniul învãþãmântului ºi al exerciþiilor de instruire în comun, asemãnãtoare celui desfãºurat anul trecut cu vânãtorii de munte, la noi în þarã ºi dorim, totodatã, intensificarea dialogului politico-militar la nivelul celor douã armate".
Ministrul a apreciat înfiinþarea, în cadrul Departamentului de limbi strãine al Universitãþii Naþionale de Apãrare din Bucureºti, a laboratorului de învãþare a limbii chineze, primul de acest gen din sud-estul Europei, precum ºi perspectivele de transformare a acestuia într-un Centru Regional pentru învãþarea limbii chineze.
Amiralul Gheorghe Marin, ºeful Statului Major General, a evidenþiat dezvoltarea cooperãrii militare româno-chineze: "În ultimii ani, am extins planurile de colaborare dintre armatele noastre. Desfãºurãm exerciþii de instruire în comun - anul trecut un astfel de exerciþiu a avut loc în România, anul acesta va fi în China -, derulãm programe privind schimbul de cursanþi ºi avem activitãþi comune în domeniul topografiei militare."
Referindu-se la activitãþile viitoare, amiralul Marin a subliniat cã armata românã are în vedere dezvoltarea cadrului de colaborare cu armata chinezã prin includerea unor noi domenii, cum ar fi schimbul de experienþã privind prezenþa în teatrele de operaþii, ºi cooperarea în domeniul forþelor navale: partenerul chinez este invitat sã participe cu o navã la exerciþiul de tip Passex ce se va desfãºura, în acest an, la Constanþa.
La rândul sãu, generalul Ma Xiaotian a apreciat cã relaþiile excelente de prietenie dintre cele douã þãri sunt rezultatul bunelor relaþii politice existente între România ºi Republica Popularã Chinezã, subliniind cã prietenia dintre popoarele noastre este binecunoscutã, iar relaþiile dintre cele douã þãri au fost, în decursul timpului, dintre cele mai bune, bazate întotdeauna pe principiile egalitãþii ºi respectului reciproc. "La fel ca ºi dumneavoastrã, suntem preocupaþi de întãrirea ºi dezvoltarea relaþiilor militare bilaterale, care reprezintã o parte însemnatã a cooperãrii dintre þãrile noastre", a menþionat oaspetele chinez, la întâlnirea cu ministrul Gabriel Oprea.
Programul delegaþiei militare chineze cuprinde vizitarea Universitãþii Naþionale de Apãrare "Carol I" ºi inaugurarea Laboratorului de limbã chinezã.
Delegaþia chinezã se aflã în vizitã oficialã în România, în perioada 30 ianuarie - 2 februarie 2010, la invitaþia locþiitorului ºefului Statului Major General al Armatei României, general-locotenent ªtefan Oprea.
Biroul de presã