Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 26


COMUNICAT DE PRESĂ


În zilele de 4 și 5 februarie 2010, o delegație a MApN, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, domnul Viorel Oancea, a participat la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre NATO, care a avut loc la Istanbul, Turcia. Principalele subiecte de pe agendă au vizat transformarea Alianței, evoluția operației din Afganistan și angajamentul NATO în Kosovo.

În domeniul transformării Alianței, au fost evaluate stadiul principalelor inițiative multinaționale aflate în derulare, cu focalizare pe facilitățile de tratament medical pentru forțele dislocabile, contracararea dispozitivelor explozive improvizate, dislocarea în teatre a elicopterelor și Forța de Răspuns NATO (NRF). Legat de NRF, s-a avut în vedere stimularea angajamentelor politice pentru oferirea de forțe pentru această capabilitate aliată de reacție rapidă, prin solicitarea declarațiilor privind obiectivele voluntare naționale.

Problematica resurselor a constituit o temă majoră a acestei reuniuni, cu accent pe identificarea modalităților de echilibrare a obiectivelor Alianței cu resursele la dispoziție, atât la nivelul bugetului militar, cât și al Programului NATO de Investiții de Securitate.

Pe timpul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic s-a abordat angajamentul NATO în Kosovo (KFOR) cu evaluarea perspectivelor trecerii forței aliate la următoarea etapă a stadiului "prezența de descurajare".

Evoluția operației din Afganistan a reprezentat cea de-a doua temă majoră a reuniunii și a fost abordată în cadrul întâlnirii miniștrilor apărării din toate țările contributoare cu forțe și mijloace la misiunea ISAF. Dezbaterile s-au bazat pe concluziile rezultate în urma desfășurării Conferinței Internaționale de la Londra din 28 ianuarie a.c., cu accent pe necesitatea îndeplinirii sarcinilor din domeniul instruirii și consilierii forțelor de securitate naționale afgane. În vederea îmbunătățirii coordonării eforturilor comunității internaționale pentru Afganistan, la dezbatere au participat și Înaltul reprezentant al UE, Catherine Ashton, precum și reprezentantul special al ONU, Kai Eide.

Cu ocazia acestui eveniment, delegația română a participat la o întâlnire a miniștrilor apărării din țările contributoare cu forțe și mijloace la Comandamentul Regional Sud - ISAF din Afganistan și a avut, de asemenea, o întâlnire bilaterală cu partea americană, cu privire la îndeplinirea angajamentelor în această zonă de operații.


Biroul de presă