Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 32


COMUNICAT DE PRESĂ


Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, 10 februarie 2010, o hotărâre pentru declasificarea unor informații secrete de stat emise de Ministerul Apărării Naționale, ca urmare a faptului că dezvăluirea acestora nu mai poate prejudicia siguranța națională, apărarea țării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat. Astfel, au fost declasificate 7617 file din documente cu nivel de clasificare secret de stat emise de Ministerul Apărarii Naționale.

Potrivit hotărârii, instituțiile și autoritățile publice care au în gestiune copii ale acestor documente vor lua măsuri în consecință, conform legii.

Hotărârea a fost adoptată în temeiul prevederilor art. 108 din Constituția României, republicată, ale art. 24 alin. (4) din Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 19 și art. 20 alin. (1) lit. b) din Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările și completările ulterioare.

x x x

Asociația 21 Decembrie 1989 a depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului o plângere referitoare la Dosarul nr. 97/P/1990 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Parchetelor Militare, cunoscut și sub numele de "Dosarele Revoluției".

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Parchetului să pună la dispoziția Asociației documentele necesare formulării de către membrii acesteia a apărărilor în fața Curții.

Întrucât unele din documentele respective sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat, Parchetul a solicitat Ministerului Apărării Naționale declasificarea documentelor în cauză.

În data 15 ianuarie 2010, Ministerul Apărării Naționale a declasificat 2684 file secret de serviciu, care au fost comunicate Secției Parchetelor Militare.

Declasificarea informațiilor clasificate secret de stat se face prin Hotărâre de Guvern, hotărâre adoptată de Executiv în ședința din data de 10 februarie 2010.


Biroul de presă