Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 39


COMUNICAT DE PRESĂ


În prezența ministrului apărării naționale Gabriel Oprea, a consilierului de stat la Administrația Prezidențială, general-locotenent Ion Oprișor, și a locțiitorului pentru operații și instrucție al șefului Statului Major General, general-maior Valeriu Nicuț, a avut loc vineri, 12 februarie, la Focșani, ceremonia militară ocazionată de încheierea misiunii din Afganistan a Batalionului 280 Manevră. Totodată, s-au sărbătorit și 15 ani de la înființarea unității.

După salutul trupelor și efectuarea Apelului Solemn, au fost prezentate mesajul președintelui României Traian Băsescu și cel al șefului Statului Major General al Armatei, amiral Gheorghe Marin, la împlinirea unui deceniu și jumătate de existență a batalionului.

Ministrul Gabriel Oprea a mulțumit militarilor pentru modul exemplar în care și-au făcut datoria în Afganistan, pentru curajul și determinarea în asumarea riscurilor din teatrul de operații și de a duce la bun sfârșit misiunile primite, precum și familiilor acestora pentru importantul suport moral pe care l-au asigurat permanent din țară. "Apreciez solidaritatea și camaraderia de care ați dat dovadă în cadrul activităților desfășurate, și față de aliații noștri americani, și vă felicit pentru profesionalismul manifestat pe timpul misiunilor executate exemplar", a arătat ministrul apărării naționale, trecând în revistă numele tuturor militarilor din batalion care au fost răniți în acțiuni de luptă purtate în zona de responsabilitate a Task Force Zabul, asigurându-i de tot sprijinul său și al conducerii ministerului pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă.

Ministrul apărării a reiterat preocuparea constantă a conducerii ministerului de a promova în ritm susținut proiectele legislative care vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor, rezolvarea problemelor sociale ale soldaților și gradaților voluntari, amintind în acest sens de proiectul legislativ pentru modificarea și completarea Legii statutului soldaților și gradaților voluntari prin care se elimină tratamentul diferențiat, în fața legii, al celor care participă, practic umăr la umăr cu subofițerii și ofițerii, la îndeplinirea misiunilor. În acest context, domnul Gabriel Oprea a precizat că a fost absolută nevoie să se mărească la 45 de ani vârsta de menținere în activitate a soldaților și gradaților voluntari și, totodată, ca această categorie de personal să beneficieze de drepturile pe care le au cadrele militare. Ministrul a subliniat faptul că inițiativa legislativă a avut sprijinul președintelui Traian Băsescu, al premierului Emil Boc și al întregii clase politice, prin reprezentanții din comisiile de specialitate pentru muncă și apărare din Parlament.

Referindu-se la momentul aniversar, ministrul apărării naționale a felicitat întregul personal, subliniind faptul că astăzi, de ziua batalionului, această unitate tânără adaugă în palmaresul rezultatelor remarcabile cea de-a doua misiune îndeplinită cu succes în Afganistan: "Cu prilejul sărbătoririi a 15 de ani de existență, adresez felicitări tuturor celor care și-au slujit sau își slujesc Țara sub Drapelul de luptă al acestei tinere, dar prestigioase unități, mult succes în continuare, sănătate și fericire alături de familiile dumneavoastră!"

În cadrul ceremoniei, au fost medaliați militarii care s-au remarcat prin acte de eroism pe timpul desfășurării misiunii. Sergentul Ciofu Mihai a fost decorat cu Medalia Națională "Serviciul Credincios", clasa a II-a, cu însemne de război, iar caporalii Andrei Marian, Ciocântă Ionel, Pavăl Ghiorghiță, fruntașii Buturugă Constantin, Drehluță Florin și soldații Crețu Ciprian și Ungureanu Bogdan au primit Medalia Națională "Serviciul Credincios" clasa a III-a, cu însemne de război , distincții conferite prin decret prezidențial. Plutonierul Buzatu Dănuț, caporalul Ciubotaru Bogdan și fruntașul Dumbravă Ionuț au fost decorați de către ministrul apărării naționale cu "Emblema de onoare a Armatei României".

De asemenea, joi, 11 februarie, în cadrul unei vizite la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", ministrul Gabriel Oprea i-a decorat pe doi dintre răniții batalionului internați în spital. Sergentul Cojocaru Florin a primit Medalia Națională "Serviciul Credincios", clasa a II-a, cu însemne de război, conferită prin decret prezidențial, iar fruntașul Berdei Emanuel a fost medaliat cu "Emblema de onoare a Armatei României", în semn de înaltă recunoaștere a curajului și profesionalismului dovedite pe timpul îndeplinirii misiunilor în teatrul de operații din Afganistan. Cu aceeași distincție a Armatei României a fost decorat, cu acest prilej, și plutonierul Hulpoi Daniel, rănit pe data de 24 ianuarie a.c. la Kandahar.

La activitatea desfășurată la sediul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor" au participat, alături de familiile militarilor, personalități civile și militare din structurile centrale ale Ministerului Apărării Naționale, veterani de război, cadre militare în activitate și în rezervă, reprezentanți ai autorităților publice locale.


Biroul de presă