MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 66
COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, s-a întâlnit joi, 18 martie, la sediul M.Ap.N., cu ministrul apărării din Republica Polonă, domnul Bogdan Klich, aflat în vizită oficială în România împreună cu o delegație militară.

În cadrul convorbirilor, la care au fost prezenți secretarul de stat Viorel Oancea și șeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, au fost abordate subiecte privind dezvoltarea relațiilor militare bilaterale, cooperarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice, contribuția la Politica de Securitate și Apărare Comună a Uniunii Europene și participarea militarilor români și polonezi la misiuni în teatrele de operații din Afganistan și Balcanii de Vest.

Ministrul român al apărării a subliniat faptul că România și Polonia s-au remarcat prin opțiunea fermă de a lupta împotriva amenințărilor globale, militarii români și cei polonezi fiind apreciați de toate țările aliate pentru contribuția activă la realizarea securității în zonele fierbinți ale lumii. "Un bun exemplu îl constituie colaborarea excelentă dintre militarii români și polonezi pe timpul misiunii executate în cadrul coaliției multinaționale din Irak" a spus ministrul Oprea. Cooperarea cu forțele poloneze a fost importantă și s-a întins pe o perioadă de mai mult de cinci ani, între iulie 2003 și noiembrie 2008, dată la care contingentul militar polonez și-a încheiat misiunea și a fost repatriat. Ministrul a apreciat, totodată, că relațiile de cooperare cu Republica Polonă sunt excelente și se bazează pe un dialog politico-militar susținut la nivel înalt. Acest dialog s-a intensificat în urma vizitei în Polonia a președintelui României, Traian Băsescu, în luna martie anul trecut, vizită care a marcat debutul unui parteneriat strategic între cele două țări. De asemenea, vizita președintelui Republicii Polone, domnul Lech Kaczynski în România, în octombrie 2009, a subliniat importanța acordată de cele două state dezvoltării cooperării bilaterale.

"Dezvoltarea cooperării militare va conduce la consolidarea pilonilor de stabilitate în Nord-Estul și Sud-Estul zonei euro-atlantice, ceea ce va permite celor două state să-și pună în valoare poziția geostrategică și potențialul de care dispun în cadrul Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice" a spus domnul Gabriel Oprea în cursul discuțiilor oficiale, arătând că, în cadrul NATO, România, ca și Polonia, susține continuarea cu fermitate a procesului de transformare a forțelor și capabilităților pe termen scurt, mediu și lung, în conformitate cu deciziile luate de către aliați.

Cei doi miniștri au reiterat faptul că redefinirea Conceptului Strategic al Alianței, la 60 de ani de la crearea sa, când aceasta are de înfruntat noi realități, provocări și amenințări, are ca principal scop întărirea securității pentru toți membrii comunității nord-atlantice. În acest context, ministrul Gabriel Oprea a precizat că abordarea României referitoare la tematica apărării antirachetă rămâne consecventă principiilor indivizibilității securității și solidarității aliate, așa cum au fost enunțate în cadrul Summit-urilor de la București și Strasbourg-Kehl.

De asemenea, decizia României de participare la noua abordare a SUA este în deplin acord cu deciziile la nivel aliat pe această temă. Participarea României la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă reprezintă un succes al țării noastre, atât în relația bilaterală cu Statele Unite, cât și din perspectiva afirmării României ca partener de încredere în cadrul NATO.

"Considerăm că implicarea în proiectul antirachetă american, alături de un partener strategic precum Polonia, ne oferă oportunitatea de a realiza un transfer consistent de expertiză pe durata implementării acestuia, având în vedere experiența poloneză în vechea abordare a proiectului antirachetă și cea a României în problema facilităților românești puse la dispoziția SUA", a apreciat domnul Gabriel Oprea. Domnia sa a mulțumit părții poloneze pentru semnalele pozitive transmise în cadrul rundei de consultări bilaterale la nivelul ministerelor afacerilor externe, care a avut loc recent, la Varșovia, la care au participat și reprezentanți din cadrul celor două ministere ale apărării naționale.

Cei doi miniștri au identificat, totodată, domenii practice ale cooperării bilaterale, precum pregătirea și exercițiile întrunite, instruirea în comun a unor subunități de forțe speciale, pregătirea în domeniul dezamorsării munițiilor neexplodate, precum și reconversia personalului militar. Au fost discutate, printre altele, perspectivele cooperării în domeniul tehnico-militar, al construcției și întreținerii de nave, continuarea schimbului de experiență și identificarea unor posibilități de dezvoltare a cooperării în exploatarea și mentenanța avioanelor de transport.

De asemenea, partea poloneză și-a manifestat disponibilitatea de a împărtăși din experiența proprie privind folosirea aeronavelor multirol. În această privință, România se află în procesul de a lua decizia privind tipul de avion multirol pe care îl va achiziționa.

Programul vizitei în România a ministrului Bogdan Klich include și o vizită la Colegiul Național de Apărare, unde va susține o prelegere în fața cursanților instituției.