Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 70


COMUNICAT DE PRESĂ


27 de militari români care s-au distins prin fapte de curaj în timpul îndeplinirii misiunilor în teatrul de operații din Irak au fost medaliați de ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, în cadrul unei ceremonii desfășurată vineri, 26 martie, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre.

La festivitate au participat, alături de Excelența Sa Mark Gitenstein, secretarul de stat în M.Ap.N., domnul Mihail Vasile-Ozunu, locțiitorul pentru operații și instrucție al șefului Statului Major General, general-maior Valeriu Nicuț, și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Dan Ghica-Radu.

Militarii români au primit, din partea Forțelor Terestre Americane, medaliile Bronze Star Medal, Meritorious Service și Army Commendation.

După înmânarea medaliilor, Excelența Sa Mark Gitenstein a remarcat curajul și profesionalismul militarilor români. "Militarii americani sunt extrem de mândri să lupte alături de aliații noștri români. Astăzi, în provincia Zabul din Afganistan avem militari americani sub comandă română. Este un lucru pe care nu l-am mai făcut de la Bătălia de pe Bulge de acum mai bine de 60 de ani".

"Ați fost alături de noi în Bosnia, Kosovo, Afganistan și Irak, precum și în numeroase misiuni de observare ONU. Recent ați suplimentat numărul militarilor dumneavoastră din Afganistan cu 50 la sută și o faceți în provincia Zabul, una dintre cele mai periculoase și mai importante din punct de vedere strategic din Afganistan. Înțeleg că forțele dumneavoastră vor constitui aproape jumătate din cele care își îndeplinesc misiunile în această provincie.

Este doar încă un exemplu al încrederii pe care o avem în competența și curajul dumneavoastră. Vă suntem profund îndatorați și suntem mândri de acest lucru," a declarat ambasadorul SUA la București.

Secretarul de stat Mihail Vasile-Ozunu a transmis mesajul ministrului apărării naționale Gabriel Oprea, prin care a subliniat că medalierea militarilor români de către partenerul american, alături de care au luptat umăr la umăr, reprezintă un motiv de mândrie și de apreciere pentru modul exemplar de îndeplinire a misiunilor în cadrul IRAQI FREEDOM, soldații noștri acționând ca veritabili ambasadori ai națiunii române.

"Putem afirma cu mândrie că România va continua să fie un furnizor activ de securitate în cadrul Alianței Nord-Atlantice și că militarii români sunt în măsură să-și îndeplinească misiunile și obligațiile asumate alături de Armata SUA. Datorăm respect și prețuire soldaților americani și români care luptă împreună cu toată forța, priceperea și determinarea pe fronturile de luptă împotriva terorismului, asumându-ne practic aceleași riscuri pentru a proteja valori comune și a răspunde acelorași amenințări," se arată în mesajul ministrului apărării naționale Gabriel Oprea.

* * *

Aproximativ 8500 de militari români au participat, timp de șase ani, la misiunile din Irak în cadrul batalioanelor de infanterie, companiilor de poliție militară, echipelor de geniști, detașamentelor medicale, formațiunilor logistice, detașamentelor de informații militare și a structurilor de comandă, alături de partenerii americani, britanici, italieni sau polonezi.

În vara anului trecut, ei au raportat poporului român "Irak-misiune îndeplinită!" și au trecut glorios, pe sub Arcul de Triumf din București, ca o confirmare a calității României de membru responsabil și respectabil al comunității internaționale.

Armata României a plătit tributul său de sânge pentru această misiune. Eroii noștri Bogdan Hâncu și Ion Grosaru au căzut la datorie și alți 14 militari au fost răniți.

Prin participarea forțelor române la operațiile din Irak, Armata României a contribuit la promovarea intereselor țării în zona Orientului Mijlociu și la consolidarea statutului de partener credibil în cadrul Coaliției multinaționale și al NATO.


Biroul de presă