Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 74


COMUNICAT DE PRESĂ


Ziua NATO a fost celebrată vineri, 2 aprilie, în prezența ministrului apărării naționale Gabriel Oprea, a secretarului de stat Mihail Vasile-Ozunu și a șefului Statului Major General, amiral Gheorghe Marin.

În cadrul ceremoniei militare, dedicată împlinirii a 61 de ani de la crearea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și a șase ani de la aderarea României la Alianță, au fost înălțate pe catarg drapelele României și NATO, în acordurile Imnului Național al României și ale Imnului Alianței.

La evenimentul desfășurat la sediul M.Ap.N. au participat generali, personal militar și civil din structurile centrale ale ministerului.

Ziua NATO a fost sărbătorită, totodată, în unități ale Ministerului Apărării Naționale, prin ceremonii militare sau manifestări de evocare a semnificației acestui eveniment, organizate în colaborare cu autoritățile publice locale din garnizoanele de dislocare din țară.


* * *

Aderarea țării noastre la Alianța Nord-Atlantică a fost un obiectiv ambițios care a coagulat voința și energiile clasei politice și ale întregii societăți românești.

Detașamente de militari români au trăit, cu arma în mână, zi de zi, an de an, în teatrele de operații și în celelalte misiuni externe, momentele principale ale aderării țării noastre la NATO.

Ca vector național al integrării euroatlantice, Armata României a depus eforturi susținute pentru împlinirea acestui important deziderat și a plătit tributul său de sânge prin eroii căzuți la datorie, ale căror nume sunt înscrise cu litere de aur în Cartea Istoriei Neamului.

Datorită curajului, devotamentului și determinării cu care au acționat militarii săi, România s-a dovedit un aliat serios, predictibil, un furnizor activ de securitate în cadrul Alianței.

La șase ani de la primirea țării noastre în NATO, Armata României se prezintă ca un organism profesionist și eficient, capabil să răspundă adecvat la provocările din actualul mediu de securitate, în măsură să-și îndeplinească misiunile interne și obligațiile asumate pe plan internațional.

Ferm angajată în procesul de transformare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Armata României desfășoară un proces activ și realist de profesionalizare și de modernizare, în vederea perfecționării instruirii și dotării trupelor pentru a fi interoperabile, dislocabile și sustenabile în teatrele de operații, capabile să execute gama întreagă de misiuni împreună cu aliații.

"Ziua NATO în România" a fost instituită în baza prevederilor Legii nr. 390, adoptată de Parlamentul României la 28 septembrie 2004. Acest eveniment este o sărbătoare destinată "democrației și spiritului european și euroatlantic".


Biroul de presă