Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 101


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea și șeful Statului Major General al Armatei României, amiralul Gheorghe Marin, au fost prezenți marți, 27 aprilie, la Adunarea solemnă a veteranilor de război, care s-a desfășurat la Palatul Cercului Militar Național.

La activitate au participat, alături de reprezentanții Asociației Naționale a Veteranilor de Război, cadre militare active, în rezervă și în retragere, atașați militari străini acreditați la București, precum și personalități ale mediului academic și ale societății civile.

În discursul său, ministrul Gabriel Oprea a amintit că Adunarea solemnă se desfășoară în preajma a trei evenimente importante din istoria neamului: Ziua Veteranilor de Război - 29 aprilie, împlinirea a două decenii de la înființarea Asociației Naționale a Veteranilor de Război și a 65 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, care toate au în substanța lor măreția, istoria și gloria venerabilului Veteran de Război român.

Gabriel Oprea i-a asigurat pe veteranii de război de întreaga recunoștință a Armatei României: "În calitate de ministru al apărării naționale și de militar care păstrează în suflet, cu mândrie, valorile fundamentale ale ostașului român - onoarea, demnitatea, disciplina și solidaritatea -, vă prezint onorul întregii Armate Române, dragi veterani, de Ziua dumneavoastră. Pentru curajul și spiritul de sacrificiu de care ați dat dovadă pe timpul războiului, în anii grei de transformări care au urmat, dar și în viața personală, pentru faptul că ați trecut cu bine și cu fruntea sus peste greutățile vieții, vă asigurăm de întreaga noastră recunoștință și prețuire."

"Suntem datori să ducem mai departe tradițiile și renumele Armatei României, să consolidăm statutul și prestigiul militarului român, în spiritul obligației morale pe care o avem față de dumneavoastră. Tânăra generație, militarii noștri care acționează cu determinare și curaj în teatrele de operații, pentru îndeplinirea angajamentelor internaționale, au avut și au ce învăța de la veterani, din bogata dumneavoastră experiență", a mai spus ministrul apărării naționale.

În cadrul Adunării solemne consacrată Zilei Veteranilor de Război a fost prezentat Mesajul Președintelui României, domnul Traian Băsescu, și au fost înmânate decorații unor veterani de război, conferite prin Decret prezidențial.

De asemenea, a fost prezentat Ordinul ministrului apărării naționale privind avansarea tuturor veteranilor de război la gradul următor, ca semn de înaltă cinstire și recunoștință pentru faptele de arme săvârșite de către veteranii de război pe fronturile celui de-al doilea război mondial, precum și pentru cinstirea memoriei celor peste 750 de mii de foști camarazi ai lor, care au făcut jerfa supremă pe câmpurile de luptă.

Ministrul Gabriel Oprea a acordat, totodată, unor veterani de război Emblema de Onoare a Armatei României.


Biroul de presă