Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 104


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, l-a primit miercuri, 28 aprilie, la sediul M.Ap.N., pe amiralul James G. Stavridis, comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa.

În cadrul convorbirilor oficiale au fost abordate subiecte legate de operațiile curente conduse de NATO, de participarea României la acestea și de asigurarea de către țara noastră a unei contribuții solide la procesul de decizie aliat și la operațiile și inițiativele NATO.

Ministrul Gabriel Oprea a precizat că "una dintre prioritățile eforturilor naționale românești este consolidarea profilului nostru în cadrul Alianței, prin identificarea de noi oportunități de colaborare și printr-o contribuție consistentă la operațiile aliate", ceea ce implică "o corelare între reformele interne, participarea la inițiativele NATO privind capabilitățile și creșterea angajamentului național în operațiile și misiunile NATO".

Referindu-se la participarea militarilor români în teatrele de operații, ministrul Oprea a reiterat faptul că "participarea cu forțe și capabilități la toată gama de operații aliate reprezintă o preocupare permanentă a noastră și din această perspectivă, România s-a angajat să ofere forțe și capabilități încă din prima fază a misiunilor din Afganistan, Irak, Balcani și Marea Mediterană".

Ministrul a arătat că "țara noastră este pe deplin angajată în asigurarea securității și stabilizării Afganistanului. În acest sens, începând cu luna mai a anului în curs, vom spori semnificativ participarea noastră cu aproximativ 600 militari. Este important ca toate forțele și organizațiile internaționale angajate în Afganistan să își restructureze prioritățile și obiectivele în funcție de coordonatele fundamentale actuale, respectiv nevoia de pregătire a forțelor de securitate afgane și o bună distribuție a efortului militar, conjugat cu cel din sfera dezvoltării sociale și diplomației".

Amiralul James G. Stavridis a mulțumit României pentru toate eforturile depuse și pentru contribuția în cadrul inițiativelor și misiunilor conduse de NATO: "Motivul pentru care mă aflu la București este acela de a transmite României mesajul președintelui SUA și al secretarului american al apărării de mulțumire pentru contribuția dumneavoastră substanțială, alături de americani și aliați, în cadrul misiunilor din Balcani, Irak și Afganistan, și în alte inițiative ale Alianței, unde România este un aliat de nădejde. Suntem mândri de acțiunea trupelor românești din Afganistan, unde înregistrăm progrese și unde am convingerea că împreună vom reuși să ducem la capăt ceea ce ne-am propus - pregătirea forțelor de securitate afgane și asigurarea stabilității acestei țări".

Amiralul James G. Stavridis a avut, astăzi, convorbiri oficiale și cu șeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin.

În cadrul convorbirilor au fost abordate aspecte privind ultimele evoluții și perspectivele operațiilor militare conduse de NATO, precum și contribuția Armatei României la acestea. "Ca întotdeauna, vizita unui înalt oficial militar al NATO este un moment de referință pentru Armata României", a spus șeful Statului Major General, mulțumind amiralului Stavridis pentru acceptarea invitației de a vizita România.

Totodată, delegația română i-a prezentat înaltului oaspete elemente ale transformării Armatei României în contextul transformării Alianței Nord-Atlantice și modul în care este pusă în aplicare hotărârea CSAT privind creșterea efectivelor române din Afganistan. "Am arătat că participarea noastră în Afganistan va cuprinde două batalioane, spre deosebire de ce există acum, mai multe echipe de monitorizare și legătură, mai mulți ofițeri de stat major, care vor lucra într-un comandament mixt româno-american. Vă asigur că toți militarii români tratează cu seriozitate și responsabilitate atât pregătirea, cât și participarea la fiecare misiune", a spus amiralul Marin.

La rândul său, amiralul Stavridis a declarat: "Îmi amintesc foarte bine acea zi din 2004, când România a devenit membru al NATO. Cred că România a avut un progres extraordinar, un parcurs remarcabil în interiorul Alianței, din 2004 și până acum. Am astăzi șansa, la București, să mulțumesc poporului român, președintelui României, ministrului apărării naționale, dumneavoastră, domnule amiral, și întregii armate a acestei țări cu oameni bravi, pentru contribuția pe care o aveți în Afganistan, în Balcani, pe mare, de-a lungul a trei continente, ca parte a peste o sută de mii de militari ai acestei Alianțe, care lucrează împreună!"

La finalul vizitei la București, amiralul Stavridis a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut.


Biroul de presă