MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 112
COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, s-a întâlnit vineri, 7 mai, cu Secretarul General al NATO, domnul Anders Fogh Rasmussen.

În cadrul convorbirilor oficiale, desfășurate la sediul M.Ap.N., cei doi demnitari au abordat teme referitoare la stadiul acțiunilor militare conduse de NATO în Afganistan, problematica Noului Concept Strategic al Alianței, precum și procesul de transformare în domeniul apărării, atât în ceea ce privește Armata României, cât și la nivelul NATO.

Ministrul Gabriel Oprea a susținut faptul că apărarea teritorială a Alianței trebuie să înceapă cât mai departe de granițele sale geografice și cât mai devreme, pentru prevenirea conflictelor, principiu fundamental ce va trebui să se regăsească în Noul Concept Strategic.

"Pornind de la principiile-cadru, care stau la baza Noului Concept Strategic, va trebui să ne îmbunătățim capacitatea de a susține forțele expediționare și de a consolida Forța de Răspuns a NATO", a subliniat ministrul Oprea, arătând, totodată că, în calitate de stat membru al NATO, România împărtășește pe deplin principiile fondatoare ale Alianței și este conștientă de beneficiile și de responsabilitățile care decurg din acest statut.

"Vă asigur, domnule Secretar General, că Armata Română, chiar și în contextul crizei economice mondiale, își va onora statutul de contributor activ în cadrul misiunilor din teatrele de operații. Consolidarea profilului nostru în cadrul Alianței, printr-o corelare între reformele interne, participarea la inițiativele NATO privind capabilitățile și respectarea angajamentelor asumate în operațiile Alianței reprezintă o prioritate a eforturilor naționale", a afirmat ministrul Gabriel Oprea.

În privința situației de securitate din Balcanii de Vest, ministrul Oprea a reiterat că această regiune are o importanță strategică pentru țara noastră și, în acest sens, România a construit multe punți de legătură în domeniul cooperării cu țările din zonă, accentuând necesitatea dezvoltării efective a măsurilor de creștere a încrederii reciproce și a inițiativelor de securitate regională. "Referitor la realizarea sistemului de apărare antirachetă, România rămâne consecventă principiilor indivizibilității securității și solidarității aliate, așa cum au fost enunțate în cadrul summit-urilor de la București și Strasbourg-Kehl. Găzduirea unor elemente ale acestui sistem de către România va aduce un plus de securitate nu numai pentru teritoriul național, ci și pentru toate statele din Sud-Estul Europei", a declarat ministrul apărării naționale.

Secretarul General al NATO a mulțumit României pentru contribuția semnificativă în cadrul misiunii din Afganistan, apreciind, totodată, eforturile trupelor românești în instruirea forțelor de securitate afgane și în asigurarea stabilității în zona de responsabilitate. "Pot confirma că trupele românești fac o treabă extraordinară. Doresc să vă felicit pentru determinarea cu care acționați în teatrele de operații și pentru rolul deosebit de important asumat ca membru activ în cadrul misiunilor și inițiativelor Alianței. Vă încurajez să continuați transformarea Armatei României și să dezvoltați capabilitățile militare", a spus Anders Fogh Rasmussen.

"În acest context financiar dificil pentru toate statele, devine cu atât mai importantă găsirea de resurse în domeniile prioritare pentru întreaga Alianță și pentru susținerea operațiilor și misiunilor asumate de NATO. De altfel, în cadrul reuniunii miniștrilor apărării, din luna iunie a.c., vom aborda și acest subiect al transformării Alianței și al creșterii mobilității forțelor expediționare", a mai declarat Secretarul General al NATO.

La întâlnirea de la sediul MApN au participat secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Viorel Oancea și șeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin.