Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 117


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, și șeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin au participat marți, 11 mai, la Dej, la ceremonia militară prilejuită de plecarea în misiune în Afganistan a personalului de stat major din compunerea Combined Team Zabul și a Batalionului 811 Manevră "DRAGONII TRANSILVANI".

Ministrul apărării naționale a reafirmat, în discursul său, că România își onorează angajamentul de a contribui activ la operațiile și misiunile Alianței, prin dislocarea "Dragonilor Transilvani" în provincia Zabul realizându-se o sporire semnificativă a aportului României la asigurarea securității și stabilizării Afganistanului.

"Pentru mine, în calitate de ministru al apărării naționale, dumneavoastră, militarii din teatrele de operații, reprezentați prima grijă. Mă preocupă asigurarea condițiilor pentru sporirea gradului de siguranță și protecție pe timpul îndeplinirii misiunilor, primirea drepturilor personale, cât și sprijinirea familiilor dumneavoastră", i-a încredințat pe militari ministrul Gabriel Oprea.

"În acest an, în care a sărbătorit 15 ani de la înființare, Batalionul 811 se poate mândri cu un palmares impresionant al misiunilor internaționale îndeplinite exemplar de militarii săi, luptători puternici cu vocația de deschizători de drumuri în noile misiuni asumate de România pentru consolidarea profilului nostru strategic în cadrul Alianței Nord-Atlantice", a arătat ministrul apărării naționale.

Referindu-se la profesionalismul militarilor din batalion, remarcat în teatrele de operații, dar și în celelalte misiuni din țară și din străinătate, ministrul Gabriel Oprea a declarat că aceasta este garanția determinării exemplare a militarilor transilvăneni de a continua ferm lupta împotriva terorismului și îndeplinirea misiunilor în teatrul de operații. Totodată, ministrul le-a urat succes și i-a îndemnat ca, în baza mandatului primit, cu prudența și seriozitatea ardeleanului, atât în cadrul structurii de comandă româno-americane Combined Team Zabul, cât și în misiunile desfășurate cu partenerul american, să acționeze în echipă, uniți, și să își sincronizeze eficient operațiunile.

La ceremonie, care s-a desfășurat la sediul Batalionului 811 Infanterie din municipiul Dej, au fost prezenți, alături de familiile militarilor, ambasadorul SUA la București, domnul Mark Gitenstein, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Dan Ghica-Radu, reprezentanți ai conducerii Diviziei 4 Infanterie și ai administrației publice locale.
* * *
Combined Team Zabul - CTZ este o structură de comandament întrunit integrat, multinațional, de tip brigadă, care va avea sarcina de a conduce forțele de manevră românești: Batalionul 811 Infanterie, Batalionul 812 Infanterie și echipele operaționale de consiliere și legătură dislocate în provincia ZABUL.

Componenta românească la CTZ este formată din 46 de ofițeri și subofițeri aparținând preponderent Brigăzii 81 Mecanizate "General GRIGORE BĂLAN" și este prima structură de acest tip care va fi dislocată într-un teatru de operații.

Batalionul 811 Infanterie este prima unitate din Armata României care a fost dislocată și a participat la misiunea "Antica Babilonia" în Irak în anul 2003, după ce, în anul 2002, un contingent de nivel companie de infanterie luase parte la misiunea "BELUKROKO 11" din Kosovo. Între anii 2006 și 2007, Batalionul 811 Infanterie a fost dislocat pentru a doua oară în Irak. Batalionul este comandat de locotenent-colonelul Ioan-Marian Cristurean.


Biroul de presă