Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 122


COMUNICAT DE PRESĂ


În cadrul întâlnirii oficiale de la sediul M.Ap.N., care a avut loc joi, 13 mai, între ministrul apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, și președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Giampaolo Di Paola, au fost abordate subiecte referitoare la stadiul acțiunilor militare conduse de NATO în Afganistan și la participarea României la misiunile Alianței.

Ministrul Gabriel Oprea a subliniat faptul că Armata României își va onora statutul de contributor activ în cadrul misiunilor din teatrele de operații. "În calitate de membru al NATO, România împărtășește pe deplin principiile fondatoare ale Alianței, suntem conștienți de responsabilitățile care decurg din statutul de membru și ne îndeplinim angajamentele asumate. România a sporit semnificativ aportul său la asigurarea securității și stabilizării Afganistanului, prin suplimentarea trupelor cu 600 de militari, care vor fi dislocați în teatrul de operații, începând cu luna mai. Președintele Traian Băsescu sprijină total Armata României, creșterea capabilităților acesteia și respectarea tuturor angajamentelor asumate ca stat membru al Alianței. Răspunsul prompt al României la propunerea de instalare a elementelor scutului antirachetă pe teritoriul țării noastre reprezintă o confirmare a responsabilității cu care România abordează subiectele privind securitatea națională, a sud-estului Europei și a Alianței", a spus ministrul Gabriel Oprea.

Domnia sa a precizat că, în urmă cu două zile, a participat la ceremonia de plecare în Afganistan a Batalionului 811 Manevră și a personalului Elementului de Comandă Zabul (Combined Team Zabul), militari care sunt pregătiți să-și îndeplinească misiunea cu profesionalism.

Ministrul a mai arătat că a dispus măsuri în cadrul instituției pe care o conduce pentru reducerea cheltuielilor și reprioritizarea acestora cu precădere pentru susținerea și dotarea militarilor români care acționează în misiuni externe.

Președintele Comitetului Militar al NATO a mulțumit României pentru contribuția semnificativă în cadrul misiunii din Afganistan și pentru eforturile pe care le face țara noastră pentru reușita acestei misiuni, mai ales în contextul crizei economice internaționale. Amiralul Di Paola a adresat ministrului apărării naționale profundul său regret pentru pierderea vieții eroului Valerică Leu, miercuri, în Afganistan, și a transmis, pe această cale, sincere condoleanțe familiei militarului.

"România este un exemplu pentru aliați prin modul în care se implică activ în misiunile și inițiativele Alianței, atât sub aspectul contribuției cantitative, cât mai ales al profesionalismului militarilor demonstrat oriunde în lume. Cunosc foarte bine, de aproape 15 ani, Armata României și vorbesc întotdeauna cu bucurie despre militarii dumneavoastră. În contextul transformării NATO, adaptarea forțelor armate ale Alianței presupune și adaptarea forțelor fiecărei țări și știu că România a ales drumul cel bun în acest sens. Contăm pe rolul important al Armatei României și în viitoarele misiuni ale Alianței", a afirmat amiralul Di Paola.

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Statul Major General, amiralul Giampaolo Di Paola a discutat cu amiralul Gheorghe Marin despre suplimentarea efectivelor românești în cadrul misiunii NATO din Afganistan.

Șeful SMG a arătat că participarea Armatei României va cuprinde două batalioane de manevră - spre deosebire de un singur batalion existent în prezent -, sporirea numărului de ofițeri de stat major în comandamentul mixt româno-american, mai multe echipe OMLT (de consiliere, monitorizare și legătură), o structură întărită de sprijin logistic. "Față de anii trecuți, angajarea noastră din punct de vedere militar în Afganistan este una de substanță care arată forța și creșterea capacității expediționare a armatei române", a declarat amiralul Gheorghe Marin.

Cei doi înalți responsabili militari au mai discutat despre procesul de transformare a Armatei României în contextul transformării NATO, despre participarea românească în cadrul structurii de comandă și forțe a NATO, precum și despre contribuția noastră la Forța de Răspuns a Alianței.


Biroul de presă