Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 132


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, s-a întâlnit marți, 1 iunie, la Giurgiu, cu ministrul apărării al Republicii Bulgaria, domnul Anyu Angelov, aflat în vizită în România, la invitația părții române.

În cadrul convorbirilor au fost abordate subiecte privind relațiile militare bilaterale, securitatea în Regiunea Extinsă a Mării Negre, precum și cooperarea în cadrul inițiativelor regionale și în domeniul securității apelor teritoriale din Marea Neagră.

Cei doi miniștri au subliniat importanța dezvoltării cooperării militare în procesul de întărire a pilonilor de stabilitate în sud-estul zonei euro-atlantice și în promovarea poziției geostrategice în cadrul Uniunii Europene și al NATO.

În timpul discuțiilor referitoare la cooperarea în cadrul inițiativelor regionale, ministrul Oprea l-a asigurat pe omologul său de la Sofia că România va continua să sprijine activ Bulgaria în promovarea proiectelor din cadrul Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM), pe durata deținerii președinției de către această țară.

Ministrul Gabriel Oprea a arătat că problematica securității Regiunii Extinse a Mării Negre și ancorarea regiunii la arhitectura de securitate euro-atlantică, pornind de la principiile participării tuturor statelor la procesul de asigurare a securității și al utilizării inițiativelor regionale existente, sunt prioritare pentru România.

"România acordă o atenție deosebită Regiunii Extinse a Mării Negre și considerăm că amplasarea sa geografică la granița de sud-est a UE și NATO necesită o abordare specială din partea comunității internaționale", a precizat ministrul român al apărării, în acest context.

În ceea ce privește celelalte inițiative de cooperare la Marea Neagră, ministrul apărării naționale a apreciat că BLACKSEAFOR va continua să joace un rol important în creșterea încrederii și interoperabilității forțelor navale ale statelor riverane, iar BLACK SEA HARMONY va constitui instrumentul operațional de combatere a amenințărilor asimetrice din Marea Neagră.

Referitor la domeniul securității apelor teritoriale din Marea Neagră, ministrul Oprea a subliniat că întărirea securității maritime, prin dezvoltarea și integrarea capacităților de supraveghere, se înscrie în preocupările importante de pe agendele NATO și UE.

"Apreciem că sistemul SCOMAR va răspunde nevoilor privind securitatea spațiului maritim, atât pentru România, cât și pentru NATO și UE, în contextul creșterii importanței geostrategice a zonei Mării Negre. Cooperarea bilaterală pentru zonele noastre de litoral ar putea constitui un semnal pozitiv și pentru alte state riverane și, în același timp, va arăta determinarea României și Bulgariei de a participa la proiectul european destinat securității maritime", a precizat ministrul Gabriel Oprea.

În acest context, ministrul român a subliniat necesitatea unui dialog la nivel de specialiști privind inițierea unui program de cooperare la Dunăre în domeniul securității, urmând ca rezultatul final să fie supus atenției conducerii celor două ministere ale apărării.

Domnul Gabriel Oprea a apreciat că prezența ministrului Anyu Angelov în România reprezintă o excelentă oportunitate de dezvoltare a relațiilor între cele două armate, în cadrul convorbirilor fiind explorate proiecte de colaborare, cooperare și pregătire în comun a militarilor la nivelul tuturor categoriilor de forțe (aeriene, navale și terestre).

În situația în care forțele aeriene ale celor două țări se vor dota cu același tip de avion multirol, cei doi miniștri au apreciat benefică analizarea posibilităților de cooperare în domeniul mentenanței, instruirii personalului navigant și realizării serviciului de poliție aeriană.

Ministrul bulgar al apărării a mulțumit omologului său român pentru deschiderea arătată pe întreaga durată a vizitei și a apreciat că dialogul militar dintre cele două țări vecine se desfășoară la un înalt nivel și cu perspective certe de dezvoltare.

"Am venit în România să stabilim ce putem face împreună în regiunea noastră, ca state membre NATO și UE. Este foarte important să ridicăm nivelul cooperării și să ne eliberăm de sindromul anterior de competiție pentru statutul de membru NATO și UE. Este momentul eliminării competiției și al demarării unei cooperări reale", a subliniat domnul Anyu Angelov.

Ministrul bulgar a arătat că cele două armate au menirea să asigure un sprijin comun restructurării NATO, conform prevederilor Noului Concept Strategic. Domnul Anyu Angelov a precizat că Republica Bulgaria urmărește să definitiveze procesul de transformare a forțelor armate și să aibă o structură clar definită, până în anul 2015.

Domnul Anyu Angelov a subliniat eforturile Bulgariei, în calitate de țară deținătoare a președinției Procesului Reuniunii Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei, de a reactiva, la noi standarde, procesul de cooperare regională.

Ministrul a afirmat disponibilitatea totală a statului bulgar de a discuta cu SUA subiectul scutului antirachetă, în perspectiva Summit-ului de la Lisabona, exprimând sprijinul pentru acest proiect, în condițiile amenințării pe care o reprezintă rachetele cu rază medie de acțiune pentru securitatea zonei.

"Am toată încrederea că actuala echipă de conducere a Ministerului Apărării Naționale din România va fi un partener extrem de serios, oferind, prin aceasta, celor două state oportunitățile de a asigura valențe noi, superioare, sistemului de securitate din Balcani și din Regiunea Extinsă a Mării Negre", a declarat ministrul apărării bulgar la finalul întâlnirii.


Biroul de presă