Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 135


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, s-a întâlnit vineri, 4 iunie, la Iași, cu omologul său din Republica Moldova, domnul Vitalie Marinuța.

În cadrul discuțiilor, desfășurate la sediul Brigăzii 15 Mecanizată "Podu Înalt", demnitarii au abordat subiecte legate de proiectele de colaborare militară bilaterală, așa cum au fost convenite în timpul vizitei la București a ministrului apărării din Republica Moldova, din luna martie 2010.

Miniștrii apărării au analizat stadiul elaborării Acordului de bază privind cooperarea în domeniul militar între cele două ministere. Totodată, ministrul Oprea i-a transmis ministrului Marinuța că ministerul român al apărării a întocmit proiectul Hotărârii de Guvern privind donarea de către statul român a unor bunuri de uz didactic Institutului Militar al Forțelor Armate din Republica Moldova.

Cei doi miniștri, însoțiți de ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, s-au întâlnit, la Cercul Militar din Iași, cu veterani de război din Republica Moldova și din România. Cu acest prilej, ministrul Gabriel Oprea a înmânat, din partea Președintelui României, Medalia Virtutea Militară clasa I, cu însemn pentru militari, unui număr de șapte veterani de război din Republica Moldova, "în semn de înaltă apreciere pentru devotamentul de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor încredințate în cadrul Armatei Române, în cel de-al Doilea Război Mondial".

Această distincție a fost conferită, în luna mai a.c., prin decret prezidențial, unui număr de 41 de veterani de război din Republica Moldova.

"Avem datoria morală de a fi recunoscători, în egală măsură, veteranilor de război din Republica Moldova care au luptat în Armata Română, așa cum suntem față de veteranii de război din România. O dovadă în acest sens este și evenimentul organizat astăzi pentru omagierea faptelor de arme ale camarazilor noștri de peste Prut, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat ministrul Gabriel Oprea.

Domnia sa i-a asigurat pe veteranii de dincolo de Prut că Ministerul Apărării Naționale este deschis dialogului și cooperării, un bun exemplu fiind faptul că o delegație a Federației de Asociații de Rezerviști și Veterani ai Forțelor Armate din Republica Moldova a fost invitată să efectueze o vizită în România, în perioada 9-11 iunie, la asociațiile naționale a Veteranilor de Război și a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere.

În cadrul ceremoniei de la Cercul Militar Iași, ministrul român al apărării naționale i-a conferit domnului Vitalie Marinuța Emblema de Onoare a Armatei României "în semn de recunoștință și prețuire pentru bogata activitate desfășurată pentru promovarea bunelor relații dintre Armata Republicii Moldova și Armata României". Domnul Gabriel Oprea a înmânat aceeași distincție a Armatei României Mitropolitului Moldovei și Bucovinei "în semn de recunoștință și prețuire pentru bogata activitate misionară și publicistică desfășurată în țară și străinătate, pentru promovarea imaginii Armatei României".

Ministrul apărării naționale s-a întâlnit, de asemenea, cu militari din garnizoana Iași, interesându-se despre condițiile de instruire și de trai ale personalului din unitățile garnizoanei și i-a asigurat de eforturile conducerii ministerului pentru soluționarea problemelor sociale cu care se confruntă militarii în această perioadă dificilă din punct de vedere economic.


Biroul de presă