Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 144


PRECIZĂRI


Ca urmare a solicitărilor de informații ale unor jurnaliști privind cooperarea militară bilaterală dintre ministerele apărării din România și Statul Israel, facem următoarele precizări:

Activitățile de cooperare militară bilaterală cu Statul Israel se desfășoară în baza Acordului între Ministerul Apărării Naționale din România și Ministerul Apărării din Statul Israel privind cooperarea în domeniul militar, semnat la București, la 29.05.2000. Acordul a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului României nr. 841 din 21.09.2000 și este în vigoare de la data de 10.10.2000.

Acordul bilateral din 2006, menționat într-un articol al unei publicații israeliene și preluat de presa românească, a fost aprobat, de partea română, prin Hotărârea de Guvern nr. 638 din 18.05.2006, dar nu este în vigoare, întrucât partea israeliană nu a notificat îndeplinirea procedurilor legale interne de aprobare.

Până la această dată nu a fost primită o solicitare pentru încheierea unui nou acord de cooperare între cele două ministere ale apărării.

Referitor la desfășurarea unor exerciții ale forțelor aeriene ale altor state în România, acestea sunt stabilite în înțelegeri tehnice bilaterale încheiate între ministerele apărării pentru fiecare exercițiu în parte, urmate de conferințe de planificare ale specialiștilor.

Condițiile în care se desfășoară acest gen de exerciții sunt în conformitate cu legislația română în domeniu (inclusiv Legea nr. 291 din 2 noiembrie 2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, publicată în Monitorul Oficial nr. 758 din 8 noiembrie 2007).

În trimestrul III din acest an, este planificat un exercițiu comun aerian româno-israelian, prevăzut să se desfășoare numai cu elicoptere și avioane de transport. Acest exercițiu a fost planificat încă din anul 2009 și are ca scop antrenarea în comun a echipajelor aeronavelor în zbor la joasă altitudine, în misiuni de căutare-salvare și tip MEDEVAC, fără executarea de trageri sau utilizarea de muniții reale.


Biroul de presă