Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 165


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, însoțit de o echipă din Statul Major General, a efectuat, în după-amiaza zilei de joi, 1 iulie, o vizită de lucru în localitățile Săucești, din județul Bacău, și Mircești din județul Iași, unde acționează 137 de militari din M.Ap.N., cu 10 mijloace tehnice, pentru sprijinirea populației afectate de inundații.

Ministrul a apreciat eforturile depuse de militari pentru ajutorarea populației și le-a mulțumit acestora pentru dăruirea cu care lucrează pentru limitarea efectelor inundațiilor. Ministrul apărării naționale s-a informat la fața locului despre misiunile derulate de personalul armatei și a analizat, împreună cu prefectul județului Iași, Dragomir Tomașeschi, cu primarii comunelor Săucești și Mircești, Costinel Manea și Antaluț Petru, măsurile ce se impun în continuare pentru ajutorarea locuitorilor sinistrați și sprijinirea autorităților locale din zonele inundate sau amenințate de inundații de râul Siret.

Ministrul apărării i-a asigurat pe localnici și pe reprezentanții autorităților locale că Armata le va fi alături zi de zi, în toate acțiunile, pentru depășirea momentelor de cumpănă și va răspunde prompt cu forțe și mijloace tehnice, la toate solicitările.

În urma analizei situației din aceste localități, domnul Gabriel Oprea a dispus măsuri pentru suplimentarea urgentă a numărului de militari, precum și pentru pregătirea unor detașamente logistice de intervenție, care să asigure, la nevoie, cazarea locuitorilor evacuați și să participe, totodată, cu tehnică auto și de geniu la consolidarea digurilor de pe râul Siret și la decolmatarea căilor de acces.

În prezent, la Săucești, județul Bacău, acționează 92 militari de la Centrul 115 Comunicații, Batalionul 631 Tancuri, Flotila 95 Aeriană, Compania 208 Radiolocație, Batalionul 498 Parasutiști și Batalionul 635 Artilerie Antiaeriană, cu șase mijloace auto, pentru supraînălțarea digului de protecție pe râul Siret.

De asemenea, încă din dimineața zilei de joi, 45 de militari din Batalionul 151 Infanterie și Batalionul 198 Logistic au acționat, cu 4 mijloace tehnice, în localitatea Hălăucești, județul Iași, iar de la prânz, aceștia s-au deplasat în comuna Mircești din același județ, pentru consolidarea digurilor de protecție pe râul Siret.

Tot astăzi, în urma recunoașterilor făcute, în localitatea Dornești din județul Suceava, de specialiști de geniu și reprezentanți ai autorităților județene, militarii din Brigada 10 Geniu din Brăila au început pregătirea unui pod de pontoane, pentru a fi amplasat, la cerere, pe râul Suceava, în localitatea Dornești.

În perioada 22 iunie - 1 iulie, M.Ap.N a fost solicitat și a intervenit în județele Alba, Galați, Neamț, Botoșani, Bacău, Iași și Covasna pentru executarea unor acțiuni de salvare și evacuare a persoanelor, degajarea căilor de acces, sprijinirea construcției digurilor de protecție, totalizând 32 intervenții la care au participat 772 de militari și 57 mijloace tehnice.

Toate situațiile de urgență sunt permanent monitorizate prin personalul din serviciul operativ organizat la nivelul Statului Major General și al tuturor unităților militare din subordine, aflate în zonele inundate sau amenințate de inundații, care sunt pregătite să intervină, la solicitarea autorităților competente, în cel mai scurt timp.


Biroul de presă