Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 212


COMUNICAT DE PRESĂ


Ceremonia militară prilejuită de transferul de autoritate pentru partea de nord-est a zonei de responsabilitate a structurilor românești prezente în Afganistan, între Batalionul 33 Manevră POSADA și Batalionul 812 Manevră ȘOIMII CARPAȚILOR, a avut loc la începutul acestei săptămâni, în baza românească din provincia Zabul.

La activitate au fost prezenți, alături de militarii celor două batalioane, colonelul James Blackburn, comandantul Combined Team Zabul, colonelul Nicolae Ciocoiu, reprezentantul Statului Major General, comandanții structurilor militare românești din provincia Zabul, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale afgane și comandanți ai structurilor din cadrul Forțelor Naționale de Securitate Afgane.

Ceremonia a cuprins intonarea imnului național al României, raportul celor doi comandanți, locotenent-colonelul Costel Ionescu, comandantul Batalionului 33 Manevră și locotenent-colonelul Cornel Scurt, comandantul Batalionul 812 Manevră și oficierea serviciului religios.
Batalionul 812 Manevră ȘOIMII CARPAȚILOR s-a alăturat Batalionului 811 Manevră DRAGONII TRANSILVANI, aflat în Afganistan de aproximativ două luni. Ambele batalioane fac parte din Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" din Bistrița, care este și principalul generator al componentei de comandă, control și stat major Combined Team Zabul.

Brigada 81 Mecanizată din Bistrița este prima mare unitate din Armata României care are dislocate în teatrul de operații, în același timp, două batalioane de manevră și o componentă de comandă și stat major de nivel brigadă.

Militarii brigăzii au la activ numeroase misiuni externe, fiind prezenți în teatrele de operații din afara țării din anul 1996. Ei au participat la misiunile asumate de Armata României în Angola, Kosovo, Irak și Afganistan.


Biroul de presă