Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 217


COMUNICAT DE PRESĂ


Ceremonialul transferului de autoritate dintre Echipele Operaționale de Consiliere și Legătură (OMLT) tip batalion, rotațiile a doua și a treia, a avut loc duminică, 15 august, în Camp Apache din provincia Zabul, Afganistan.

Cei aproximativ 40 de militari de la Brigada 1 Mecanizată "Vasile Lupu", care compun echipa OMLT de tip batalion, au ca responsabilitate, în perioada august 2010 - ianuarie 2011, instruirea și consilierea militarilor Armatei Naționale Afgane (ANA) pe linia planificării operaționale și a întrebuințării forțelor în diferite tipuri de acțiuni militare, urmărind obținerea unui nivel de operaționalizare care să permită ANA executarea misiunilor independent, fără asistența militarilor din Forța Internațională de Asistență de Securitate (ISAF).

La activitate au fost prezenți colonelul Dan-Florin Grecu, șeful echipei de legătură la Comandamentul Regional de Sud (RC South) și Seniorul Național Reprezentativ pentru RC South, comandantul contingentului național și locțiitor al comandantului Combined Team Zabul pentru operații NATO, colonelul Dorin Blaiu, șeful de stat major al Combined Team Zabul, locotenent-colonelul Dragoș Iacob, comandanți ai structurilor militare românești și americane din provincia Zabul.

Alături de militarii celor două echipe s-au aflat și reprezentanții ANA, generalul-maior Jamaludin Sayeed, comandantul Brigăzii 2, împreună cu ofițeri din statul major al brigăzii.

Activitatea a început printr-un moment de reculegere în memoria militarilor români, americani și afgani căzuți la datorie în teatrul de operații din Afganistan.

Ceremonia a cuprins intonarea imnului național al României și raportul celor doi comandanți, maiorul Ioan Nicolae și locotenent-colonelul Relu Neguț.

Pentru rezultatele deosebite obținute în misiunea desfășurată în Afganistan, militarii din cadrul Echipei Operaționale de Consiliere și Legătură tip batalion, rotația a doua, au primit medalia NATO/ISAF pentru operații în Afganistan.


Biroul de presă