Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 219


COMUNICAT DE PRESĂ


Proiectul de lege privind reglementarea situației juridice a unor imobile situate în județul Iași, inițiat de Ministerul Apărării Naționale, a fost aprobat de Guvernul României în ședința de miercuri, 18 august. Actul normativ va fi transmis Parlamentului în vederea adoptării.

Prin această inițiativă legislativă se reglementează transmiterea unei părți dintr-un imobil din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale, cu o suprafață de 25,59 ha, în domeniul public al județului Iași și în administrarea Consiliului Județean Iași, pentru realizarea obiectivului de investiții "Dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași".

Astfel, se asigură posibilitatea modernizării Aeroportului Iași în concordanță cu standardele de calitate ale Uniunii Europene, proiect benefic atât pentru comunitate, cât și pentru instituția militară, prin care se dezvoltă activitatea de transport aerian în regiunea Moldovei. Studiile de piață prognozează în viitorii 15 ani o creștere a traficului pe aeroport de până la 1,5 – 2 milioane de pasageri pe an, ceea ce face absolut necesare reabilitarea suprafeței de mișcare aeronautică actuală la un indice de portanță superior și extinderea pistei de aterizare-decolare la 3000 m.

Totodată, actul normativ reglementează transmiterea unei suprafețe de teren de 9 ha, aflat în extravilanul comunei Holboca, din domeniul public al județului Iași și din administrarea CJ Iași în domeniul public al statului și în administrarea M.Ap.N. pentru nevoi ale ministerului. CJ Iași va asigura, prin fonduri proprii, realizarea obiectivului de investiții, respectiv construcții, instalații, căi de acces, împrejmuiri și utilități necesare pe terenul în suprafață de 9 ha, în vederea redislocării și funcționării în condiții corespunzătoare a unei unități militare ce aparține Ministerului Apărării Naționale.

Referitor la importanța acestui proiect de dezvoltare a Aeroportului Internațional Iași, ministrul apărării naționale Gabriel Oprea declara la Iași, pe 5 august, în cadrul întâlnirii cu președintele Consiliului Județean, Constantin Simirad: "În cazul aeroportului de la Iași, Ministerul Apărării Naționale a privit acest proiect în următoarele dimensiuni: municipiul Iași are nevoie de un aeroport modern pentru că Iașiul nu este numai capitala culturală a Moldovei, ci trebuie să devină un adevărat pol economic. Este imperios necesar, mai ales într-o perioadă de criză, să ajutăm toate regiunile, să creștem capabilitățile economice. Proiectul aeroportului din Iași este foarte important, nu numai pentru pentru județul Iași, ci pentru toată Moldova și pentru România. Ministerul Apărării Naționale duce această politică de sprijinire a comunităților, a administrației publice în general, indiferent de culoarea politică, pentru a contribui la dezvoltarea României".


Biroul de presă