Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 220


COMUNICAT DE PRESĂ


Vineri, 20 august, la sediul unității din Curtea de Argeș, a avut loc ceremonia militară prilejuită de sosirea în țară a militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte "POSADA", care au participat la misiunea ISAF III din Afganistan.

Alături de rudele militarilor întorși din misiune, la activitate au fost prezenți secretarul de stat Mihail Vasile-Ozunu, generalul-locotenent Ștefan Oprea, locțiitorul șefului Statului Major General, și reprezentanți ai autorităților publice locale.

"Vă mulțumesc din suflet tuturor, în nume personal și în numele Armatei României, pentru profesionalismul cu care ați acționat într-o zonă extrem de dificilă, aflată în responsabilitate în Afganistan, și pentru determinarea de a duce la bun sfârșit această misiune importantă și complexă. Apreciez în mod deosebit măiestria, solidaritatea și camaraderia pe care le-ați dovedit, cooperarea cu aliații americani și militarii afgani, eforturile dumneavoastră constante pe care le-ați făcut pentru a vă duce la bun sfârșit misiunea într-un teatru de război solicitant și ostil", le-a transmis vânătorilor de munte ministrul apărării naționale Gabriel Oprea.

În mesajul său, ministrul apărării naționale a adus un omagiu memoriei eroilor sublocotenenți post-mortem Florin Bădiceanu, Valerică Leu, Dan Ciobotaru și Paul Caracudă din Batalionul 33 Manevră, căzuți la datorie în teatrul de operații: "Aș fi vrut și am fi dorit cu toții ca, la Apelul Solemn de astăzi, să răspundă prezent toți cei care, pe 5 ianuarie, îi lăsau acasă pe cei dragi, pentru a lupta pe frontul luptei antiteroriste pentru îndeplinirea angajamentelor noastre internaționale și pentru a ține la distanță de granițele țării și ale Alianței Nord-Atlantice flagelul terorist, care încă macină vieți nevinovate. Îmi exprim întreaga recunoștință și întregul respect față de camarazii noștri căzuți la datorie".

În perioada în care au fost dislocați în Afganistan (ianuarie - august 2010), militarii batalionului au efectuat aproximativ 5000 de misiuni în zona de responsabilitate din provincia ZABUL. Militarii au mai desfășurat peste 70 de misiuni de cooperare civili-militari (CIMIC) ce au avut ca rezultat inițierea unor proiecte pentru ajutorarea populației locale.

Până în prezent, militarii Batalionului 33 Vânători de Munte au mai executat misiuni în teatrele de operații din Irak (în anul 2006) și în Afganistan (iulie 2007 - ianuarie 2008).


Biroul de presă