Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 228


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea a participat marți, 7 septembrie, la lansarea proiectului de construire de locuințe pentru tineri, în regim ANL, pe terenul situat în strada Fabrica de Glucoză nr. 2-4, din sectorul 2 al Municipiului București, împreună cu ministrul dezvoltării regionale și turismului Elena Udrea, și cu primarul sectorului 2, Neculai Onțanu.

Pentru derularea acestui proiect, Ministerul Apărării Naționale a transmis, prin HG nr. 714/2010, din domeniul public al statului și administrarea M.Ap.N. în administrarea Consiliului Local al sectorului 2, o parte din terenul cazărmii 429 Pipera, în suprafață de 4,53 ha. Partea de teren transferată se utilizează în scopul sistematizării zonei, respectiv pentru construirea, în maxim 3 ani de la preluare, de locuințe și funcțiuni complementare spațiilor de locuit, prin programe derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, potrivit legislației în vigoare.

Proiectul prevede construirea unui număr total de 1.500 de locuințe. Dintre acestea, 40% sunt destinate angajaților Statului Major al Forțelor Aeriene, 5% vor reveni angajaților Ministerului Administrației și Internelor și 5% personalului din Serviciul Român de Informații.

Referindu-se la importanța realizării acestui complex de locuințe ANL, ministrul Gabriel Oprea a declarat: "Ministerul Apărării Naționale continuă proiectul național de colaborare cu administrațiile publice locale pentru construirea de locuințe pentru tineri și pentru cadrele militare. Deja în mai multe județe ale țării au fost demarate astfel de programe, în care ministerul a cedat administrarea unor terenuri aflate în circuitul militar, iar primăriile sau Consiliile Județene, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, au demarat construirea de imobile destinate tinerilor și personalului militar. Iată că acest program are proiecte și în Capitală, iar tinerii din sectorul 2 pot spera ca în termen de câțiva ani să beneficieze de locuințele ANL".

Ministrul apărării naționale a subliniat că trecerea acestor terenuri din administrarea ministerului în administrarea primăriilor are la bază analize efectuate de specialiștii MApN, în care se evidențiază foarte clar care sunt unitățile ce pot fi desființate sau relocate : "În ultimii 20 de ani nu a existat o astfel de evaluare sau un astfel de demers. Așa s-a ajuns în situația în care ne aflăm astăzi, când un număr foarte mare de cazărmi sunt situate practic în inima orașelor. Am relocat sau am comasat cazarme, iar spațiul a fost transferat în administrarea consiliilor locale. Armata nu pierde absolut nimic, ci dimpotrivă câștigă: pe de-o parte, la capitolul logistic, printr-o relocare mai judicioasă a cazarmelor, și implicit a resurselor alocate mentenanței și, pe de altă parte, câștigă prin sprijinul pe care îl acordă cadrelor militare".

Ministrul Gabriel Oprea a mulțumit ministrului dezvoltării regionale și turismului și primarului sectorului 2 pentru buna colaborare de care dau dovadă și pentru interesul pe care îl manifestă față de problemele bucureștenilor, dar și pentru tinerii fără locuințe din toată țara. "Sper ca acest exemplu de conlucrare să fie urmat și de alte instituții și chiar de toată clasa politică. Este o perioadă de criză și avem nevoie de solidaritate. Dar este obligația noastră, a celor care reprezentăm instituții publice și partide, să dăm dovadă de solidaritate, de înțelegere și de respect pentru ceea ce este astăzi interesul național", a mai declarat ministrul apărării naționale.


Biroul de presă