Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 230


COMUNICAT DE PRESĂ


În cadrul unei ceremonii desfășurate vineri, 10 septembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, în prezența ministrului apărării naționale Gabriel Oprea, a fost inaugurat Serviciul Medical Militar de Urgență al Ministerului Apărării Naționale (S.M.M.U).

Serviciul Medical Militar de Urgență a fost înființat prin ordin al ministrului apărării naționale, pentru a răspunde unei necesități reale de realizare și funcționare a unei structuri specializate în anunțarea rapidă, intervenția, acordarea primului ajutor calificat la fața locului, transportul și asistența medicală de urgență pentru personalul M.Ap.N. aflat în misiune pe teritoriul național și în marea liberă în limita razei tactice de acțiune a navelor militare.

S.M.M.U. va fi interconectat la sistemul național medical de urgență, putând fi alertat inclusiv prin apelarea numărului unic de apel de urgență 112.

"Ne mândrim cu faptul că Armata României s-a angajat întotdeauna, operativ și ferm, cu aeronave ale Forțelor Aeriene, la transportul pacienților aflați în stare gravă, în situații care necesitau intervenții urgente și de înaltă competență. Înființarea Serviciului Medical Militar de Urgență, interconectat la sistemul național medical de urgență, pornește de la o necesitate obiectivă și anume faptul că bunul cel mai de preț, Viața, este mai presus de orice efort sau interes. Activitatea specialiștilor militari, susținută în plan teritorial de rețeaua spitalelor militare de urgență va crește, cu siguranță, valoarea întregului sistem medical românesc", a declarat ministrul Gabriel Oprea, precizând că acest efort se va concretiza în creșterea profesionalismului, eficienței și vitezei de reacție, pentru salvarea vieților semenilor noștri și redarea lor familiilor și societății.

Concepția de realizare a S.M.M.U. prevede mai multe etape care urmează să fie implementate până în luna mai 2011. În prima etapă, au fost asigurate două elicoptere IAR-330 în configurație MEDEVAC, un avion AN-26 capabil să execute misiuni de evacuare aeromedicală, o ambulanță și două echipe medicale de urgență, precum și Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central.

Pentru atingerea capacității operaționale proiectate, mijloacele S.M.M.U. se vor completa progresiv cu alte elicoptere echipate în configurație MEDEVAC, ambulanțe și echipe de specialiști, iar în final se vor constitui și vor fi acreditate Compartimentele de Primiri Urgențe în cadrul tuturor spitalelor din rețeaua sanitară proprie a M.Ap.N.

Fondurile necesare derulării proiectului S.M.M.U. vor fi asigurate din bugetul M.Ap.N.


Biroul de presă