Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 235


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea a participat joi, 16 septembrie, în municipiul Iași, alături de primul ministru Emil Boc și de ministrul dezvoltării regionale și turismului Elena Udrea, la lansarea proiectului de construire de locuințe pentru tineri, în regim ANL, pe un teren aflat în administrarea M.Ap.N.

Pentru derularea acestui proiect, Ministerul Apărării Naționale va pune la dispoziția Consiliului Local al Municipiului Iași un teren dezafectat în suprafață de 3 ha, din cazarma 398. Transmiterea terenului din domeniul public al statului și administrarea M.Ap.N. în administrarea Consiliului Local al Municipiului Iași se va face prin hotărâre a Guvernului. Terenul va fi utilizat în scopul sistematizării zonei, respectiv pentru construirea, în maxim 3 ani de la preluare, a aproximativ 1.000 de locuințe, prin programe derulate de Agenția Națională pentru Locuințe. Personalului M.Ap.N. din garnizoana Iași îi vor fi repartizate 500 unități locative.

Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea a semnat, împreună cu ministrul Elena Udrea și primarul Gheorghe Nichita, un protocol de colaborare pentru realizarea proiectului.

Ministrul Gabriel Oprea a declarat că, în perioada 1990–2009, din administrarea Ministerului Apărării Naționale, în administrarea autorităților publice locale, s-au transmis 2.086.821,28 m.p. suprafață construită și 15.870,80 ha de teren, aproape suprafața unui județ, iar M.Ap.N. a primit la schimb doar 322,00 m.p. suprafață construită și terenuri cu suprafața de 18,35 ha, fără ca armata să beneficieze de locuințe sociale, în condițiile existenței unui număr de 10.000 de cereri de locuințe din partea militarilor.

"Am căutat, de la preluarea mandatului apărării, ca prin aceste transferuri de terenuri să venim în ajutorul militarilor, printr-o bună colaborare cu autoritățile locale și cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, avantajoasă atât pentru Armată, cât și pentru comunitățile locale. Am identificat imobile și terenuri dezafectate aflate în administrarea armatei, am analizat cu specialiștii din Ministerul Apărării Naționale situația cazărmilor și am demarat până acum 30 de proiecte la nivelul întregii țări, pentru construirea de locuințe în regim ANL. O bună parte din viitoarele locuințe ANL va fi repartizată tinerilor militari, și vorbim deja despre proiectele din cinci orașe, unde cadrele militare vor beneficia de peste 4.000 de locuințe", a precizat ministrul apărării naționale.

Ministrul Oprea a reiterat, la Iași, faptul că Ministerul Apărării Naționale nu a făcut deosebire între o comunitate sau alta, în funcție de culoarea politică a celor care o conduc, considerând ca administrația nu trebuie să aibă culoare politică, iar programele demarate vizează orașe conduse de reprezentanți ai tuturor partidelor politice. "Este un program lipsit de miză electorală.

Tocmai de aceea, fac un apel către administrațiile publice locale, către primari, indiferent de culoarea politică, să privească acest program cu încredere și să fie deschiși dialogului onest și proiectelor utile pentru cetățeni", a arătat ministrul apărării naționale.

La finalul vizitei în municipiul Iași, ministrul Gabriel Oprea s-a întâlnit cu cadrele militare din garnizoană și a discutat cu acestea despre proiectele legislative și instituționale realizate în acest an pentru soluționarea problemelor de natură socială ale militarilor activi și în rezervă.


Biroul de presă