Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 237


COMUNICAT DE PRESĂ


Miercuri, 22 septembrie, la sediul M.Ap.N., ministrul apărării naționale Gabriel Oprea a primit vizita doamnei Susanne Kastner, președintele Comisiei de Apărare din Bundestag și liderul grupului de prietenie româno-german din Parlamentul german.

În cadrul convorbirilor oficiale au fost abordate teme referitoare la: dezvoltarea relațiilor de cooperare militară, în baza parteneriatului româno-german, participarea celor două state la dezvoltările politicii de securitate din NATO și UE, instruirea în comun și participarea la misiuni internaționale în cadrul ISAF, KFOR, EUFOR.

"Apreciez nivelul remarcabil al relației cu Ministerul Federal al Apărării din Germania și rezultatele concrete în ceea ce privește consilierea pe probleme de securitate și apărare, instruirea celor peste 900 de militari români, care au absolvit în țara dumneavoastră diverse forme de învățământ, schimbul de experiență privind procedurile Alianței, precum și pregătirea în comun și participarea la misiuni în teatrele de operații", a arătat ministrul apărării naționale.

Ministrul Gabriel Oprea a arătat că relațiile de cooperare pot fi extinse în domeniile planificării strategice, transformării apărării conform noului Concept strategic al Alianței, instruirii în parteneriat a personalului, precum și în domeniul tehnico-militar.

"Sunt convins că dialogul pe care îl voi avea săptămâna viitoare cu domnul Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg, ministrul Federal al Apărării, în cadrul vizitei oficiale pe care o voi efectua în Germania, va conduce la intensificarea cooperării militare între țările noastre", a subliniat ministrul apărării.

La rândul său, doamna Susanne Kastner a exprimat satisfacția cu privire la deschiderea arătată de România în dialogul politico-militar cu Germania, care a contribuit la dezvoltarea relațiilor durabile de prietenie și colaborare, bazate pe camaraderie și încredere. Președintele Comisiei de Apărare din Bundestag a manifestat interes față de experiența Armatei României în ceea ce privește trecerea de la serviciul militar obligatoriu la o armată profesionistă și a subliniat importanța cooperării bilaterale, inclusiv în domeniul industriei de apărare.

Ministrul apărării naționale a mulțumit doamnei Kastner pentru contribuția constantă la consolidarea relațiilor româno-germane, atât din înalta demnitate cu care este învestită în Parlamentul german, cât și în cadrul impresionantei activități, desfășurate în plan social și umanitar, în relația cu România.


Biroul de presă