Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 240


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, a efectuat o vizită oficială în R.F. Germania, în perioada 27-28 septembrie, la invitația ministrului federal german al apărării, domnul Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg.

În cadrul convorbirilor, au fost abordate aspecte referitoare la relațiile militare bilaterale, la cooperarea în misiunile internaționale desfășurate sub egida NATO și UE și au fost identificate elemente de interes comun în domeniul modernizării celor două armate, al pregătirii personalului și în cel tehnico-militar.

"Obiectivele cooperării sunt amplificarea dialogului politico-militar și crearea unor relații directe de parteneriat între categoriile de forțe, marile unități și instituțiile militare de învățământ din armatele română și germană. Modernizarea Armatei și îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul NATO și UE rămân priorități ale României, chiar și în aceste condiții de austeritate bugetară", a arătat ministrul Gabriel Oprea.

Ministrul român al apărării a subliniat faptul că România acordă o mare atenție participării în teatrele de operații, în special în Afganistan unde, în acest moment, sunt dislocați 1.600 de militari, urmând ca, până la sfârșitul anului, contingentul român să ajungă la aproximativ 1.800 militari.

"Suntem parteneri loiali atât în misiunile executate în Balcanii de Vest, cât și în teatrul de operații Afganistan, acolo unde militarii români și germani luptă umăr la umăr. Vreau să subliniez faptul că România apreciază contribuția semnificativă cu trupe a Germaniei în Afganistan și suntem încrezători că acest efort comun va contribui la îndeplinirea obiectivului de asigurare a securității și stabilității regionale", a precizat ministrul român al apărării.

S-au luat în discuție, de asemenea, teme importante de pe agenda NATO - apărarea antirachetă, apărarea împotriva atacurilor cibernetice și securitatea energetică -, precum și necesitatea susținerii eforturilor Alianței în vederea dezvoltării de capabilități care să răspundă provocărilor de securitate ale secolului XXI.

"În ceea ce privește cooperarea tehnico-militară, avem în vedere continuarea operaționalizării și modernizării complexelor antiaeriene GEPARD, pe care Forțele Terestre române le au în dotare, și participarea la programele naționale strategice de înzestrare ale Armatei României, prin inițierea unor proiecte de cooperare strategice pentru transportoarele blindate și autocamioane", a declarat, la finalul întâlnirii, ministrul Oprea.


Biroul de presă