Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 241


COMUNICAT DE PRESĂ


Vineri, 1 octombrie, în jurul orei 10.30 (ora României), sergentul major Marius Florin Sfecheș și soldatul Cristian-Petru Filip au căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se aflau aceștia.

Atacul s-a produs în Provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de Qalat, în urma exploziei fiind rănit și caporalul Vasile Zbâncă. Militarul rănit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman, în prezent starea acestuia fiind stabilă.

Militarul rănit și cei doi militari care și-au pierdut viața făceau parte din Batalionul 812 Manevră "Șoimii Carpaților". Sergentul major Marius Florin Sfecheș avea 25 de ani și era necăsătorit. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani și era necăsătorit.

Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care și-au sacrificat viața sub culorile Drapelului național, săvârșind acte de devotament excepțional în timpul executării misiunii în teatrul de operații din Afganistan.

De asemenea, ministrul apărării a înaintat Președintelui României propunerile de decorare a sublocotenenților post-mortem Marius Florin Sfecheș și Cristian-Petru Filip cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea și șeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, își exprimă profundul regret pentru pierderea vieții celor doi camarazi și sunt alături de familiile greu încercate, urmărind cu atenție evoluția stării de sănătate a caporalului Vasile Zbâncă.


Biroul de presă