Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 243


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, a dispus ca luni, 4 octombrie, la ora 07.30, în toate unitățile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național, să se organizeze ceremonii militare și religioase, în semn de recunoștință, prețuire și deplin respect, pentru eroii Marius Florin Sfecheș și Cristian-Petru Filip, căzuți la datorie în teatrul de operații din Afganistan.
La comemorarea organizată la sediul M.Ap.N. au participat ministrul apărării naționale Gabriel Oprea, secretarii de stat Viorel Oancea și Mihail Vasile-Ozunu, șeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, personalul militar și civil din structurile centrale ale instituției.
În cadrul ceremoniei, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor, a fost oficiat un serviciu religios și s-a dat citire ordinelor ministrului apărării naționale privind acordarea gradului de sublocotenent post-mortem celor doi eroi și decretelor Președintelui României de conferire a Ordinului Național Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război sublocotenenților (p.m.) Marius Florin Sfecheș și Cristian-Petru Filip.

Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea a semnat luni, 4 octombrie, ordinul de avansare la gradul de plutonier a caporalului Vasile Zbâncă, militarul care a fost rănit vineri, în urma atacului cu un dispozitiv exploziv improvizat. De asemenea, ministrul apărării naționale a conferit plutonierului Vasile Zbâncă Emblema Onoarea Armatei României, în semn de recunoștință pentru devotamentul și curajul manifestate în timpul îndeplinirii misiunii în teatrul de operații din Afganistan.
Duminică, 3 octombrie, Vasile Zbâncă a fost transportat cu un avion de la Kandahar la Centrul medical regional din Landstuhl (Germania), unde a fost supus unor intervenții chirurgicale la ambele picioare, evoluția post operatorie fiind favorabilă.


Biroul de presă