Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 245


COMUNICAT DE PRESĂ


Forțele militare românești din teatrul de operații din Afganistan au început implementarea programului de utilizare a vehiculelor blindate rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor (MRAP), concomitent cu instruirea mecanicilor conductori români.

Primele opt vehicule MRAP au intrat în dotarea Batalioanelor 811 Manevră "Dragonii Transilvani" și 812 Manevră "Șoimii Carpaților" dislocate în Provincia Zabul.

Mijloacele blindate fac parte dintr-un lot de 60 de vehicule MRAP oferite de Statele Unite ale Americii pentru utilizare de către trupele românești dislocate în Afganistan, în baza unei solicitări adresată secretarului de stat american al apărării, Robert Gates, de către ministrul apărării naționale Gabriel Oprea.

Vehiculele MRAP, echipate complet cu tehnica necesară îndeplinirii misiuni, oferă o mobilitate și o viteză superioară de deplasare și posibilitatea angajării luptei pentru o perioadă mai lungă de timp.

Încă de la preluarea mandatului Apărării, ministrul Gabriel Oprea și-a asumat ca prioritate protecția vieții militarilor români aflați în teatrele de operații, în principal a militarilor dislocați în Afganistan, având în vedere gradul ridicat de risc al misiunilor ce se execută în acest teatru de operații.

Militarii batalioanelor 811 Manevră "Dragonii Transilvani" și 812 Manevră "Șoimii Carpaților" vor beneficia, prin utilizarea MRAP, de autovehicule blindate care oferă un nivel de protecție sporită a personalului la atacurile cu dispozitive explozive improvizate și cu armament de calibru mic, fiind superioare în configurația blindajului față de HUMVEE.

În prezent, Armata României are dislocați în teatrul de operații din Afganistan peste 1.600 de militari. Majoritatea forțelor românești din Afganistan sunt dislocate în Provincia Zabul din sudul Afganistanului. Militarii români participă la misiuni ce au ca obiective asigurarea securității zonelor de responsabilitate și reconstrucția Afganistanului, instruirea armatei naționale afgane și acțiuni de sprijin umanitar al populației locale.


Biroul de presă