Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 247


COMUNICAT DE PRESĂ


Sublocotenentul post-mortem Marius Florin Sfecheș și sublocotenentul post-mortem Cristian-Petru Filip, căzuți la datorie în timpul îndeplinirii unei misiuni în Afganistan, au fost repatriați marți, 5 octombrie, la ora 16.00, cu o aeronavă militară a Forțelor Aeriene Române, care a aterizat la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni.

În cadrul ceremoniei militare organizate la aeroport, a fost oficiat un serviciu religios și s-a dat citire ordinelor ministrului apărării naționale privind acordarea gradului de sublocotenent post-mortem celor doi eroi și decretelor Președintelui României de conferire a Ordinului Național Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război sublocotenenților (p.m.) Marius Florin Sfecheș și Cristian-Petru Filip.

Șeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, a prezentat mesajul ministrului apărării naționale Gabriel Oprea, în care au fost evocate curajul, dârzenia și profesionalismul sublocotenenților (p.m.) Marius Florin Sfecheș și Cristian-Petru Filip, în timpul misiunii de luptă din Afganistan.

"Este o zi tristă pentru Armata Română, o zi care ne arată că viața de militar este plină de dificultăți, de riscuri, este de multe ori nedreaptă și îi ia dintre noi pe cei mai curajoși. Marius și Cristian au fost buni români, și-au asumat cu demnitate vocația de militar și de aceea durerea și regretele noastre sunt mari, iar suferința familiilor apăsătoare.

Marius-Florin a fost un mecanic conductor stimat și apreciat de colegi, alături de care s-a pregătit cu seriozitate pentru prima lui misiune în Afganistan. Cristian-Petru, încadrat ca servant de aruncător la plutonul antitanc, a fost un bărbat puternic și devotat față de camarazii săi. Și-au slujit țara cu onoare și credință, dedicându-se cu toată ființa meseriei armelor", se arată în mesajul ministrului apărării naționale.

"În fața vieții și morții eroice a fiilor dumneavoastră, familia Armatei Române se înclină cu adânc și pios respect. Jertfa lor va rămâne veșnic în inimile noastre, fiind cel mai puternic exemplu al patriotismului militarilor români, care își respectă jurământul față de țară chiar cu prețul propriei vieți. Toți românii trebuie să fie mândri de fiii dumneavoastră și să spună o rugăciune pentru sufletele lor, pentru că Marius și Cristian s-au jertfit sub drapelul patriei noastre", le-a transmis părinților eroilor ministrul Gabriel Oprea.

Ministrul apărării a transmis familiilor îndurerate angajamentul său pe care îl va respecta cu sfințenie, că Armata va fi întotdeauna alături de familiile eroilor.

La ceremonie au fost prezenți, alături de rudele și prietenii celor doi eroi, ambasadorul SUA la București, domnul Mark Gitenstein, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, șefii categoriilor de forțe ale armatei, camarazi din Batalionul 812 Infanterie "Șoimii Carpaților".


Biroul de presă