Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 249


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea a efectuat sâmbătă, 9 octombrie, o vizită de lucru planificată la Batalionul 52 Geniu "Tisa" din Satu Mare, unde s-a întâlnit cu comandanții unităților militare din județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, cu personalul batalionului de geniu, precum și cu reprezentanți ai militarilor din categoriile de forțe care își desfășoară activitatea în aceste garnizoane.

În cadrul întâlnirii, ministrul Gabriel Oprea a discutat cu personalul prezent despre starea armatei, despre proiectele legislative și instituționale realizate în acest an pentru soluționarea problemelor de natură socială ale militarilor activi și în rezervă și au fost analizate aspecte legate de organizarea festivităților de sărbătorire, la 25 octombrie, a Zilei Armatei României.

Ministrul Gabriel Oprea a discutat cu militarii despre parteneriatul inițiat în acest an de Ministerul Apărării Naționale cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și cu autoritățile locale pentru construirea de locuințe pentru tineri, în regim ANL. Proiectele demarate în județele în care Armata dispune de spații și terenuri excedentare vor rezolva problema locuințelor pentru tinerii militari aflați la începutul carierei. Ministrul i-a asigurat pe militarii prezenți că este preocupat, alături de conducerea ministerului, de protecția socială a personalului militar și civil din M.Ap.N. și, de aceea, în toate proiectele inițiate până în prezent, condiția pentru transferarea terenurilor către autoritățile locale a fost ca procente cuprinse între 30 și 50% din numărul de locuințe care se vor realiza să revină tinerilor militari.

Domnul Gabriel Oprea a exprimat, de asemenea, preocuparea sa constantă pentru îmbunătățirea cadrului legislativ existent, a statutului gradaților și soldaților voluntari și cel al cadrelor militare. Au fost discutate modificările aduse în acest an Legii 346/2006, privind statutul soldaților și gradaților voluntari, corpul care reprezintă baza armatei, ca pondere în efective. Prin modificarea acestei legi s-au adus schimbări importante în evoluția carierei acestor militari, care au acum posibilitatea să rămână in serviciu până la 45 de ani și sunt tratați din toate punctele de vedere asemenea cadrelor militare, alături de care se instruiesc și desfășoară misiuni în țară sau în teatrele de operații. De asemenea, au fost inițiate procedurile legislative pentru modificarea Legii 80/1995, privind statutul cadrelor militare, în care se au în vedere modificări de natură a îmbunătăți și adapta statutul ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor la noile realități ale mediului in care acționează Armata României.

Întâlnirea cu militarii din cele șase județe din nord-vestul țării se înscrie în seria activităților planificate și desfășurate de conducerea MApN pentru cunoașterea concretă, la fața locului, a condițiilor de muncă și de viață ale personalului militar și civil și luarea măsurilor care se impun pentru rezolvarea cu operativitate a situațiilor cu care acesta se confruntă.

În vizita de lucru ministrul Gabriel Oprea a fost însoțit de comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", general de brigadă Avram Cătănici, de generali și ofițeri din conducerea Statului Major al Forțelor Terestre și comandamentului Diviziei de la Cluj.


Biroul de presă