MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 250
COMUNICAT DE PRESĂ

Sâmbătă, 9 octombrie, în Baza militară Apache, provincia Zabul, Afganistan, a avut loc oficierea căsătoriei dintre sublocotenentul Alexandru Iulian Ilie, din Batalionul 811 Infanterie "Dragonii Transilvani", și sublocotenentul Diana Elena Macovei, din Batalionul 812 Infanterie "Șoimii Carpaților".

Cei doi și-au unit destinele în fața ofițerului stării civile reprezentat de comandantul Batalionului 811 Manevră "Dragonii Transilvani", locotenent-colonelul Ioan Marian Cristurean.

La acest eveniment unic în teatrele de operații în care Armata României a participat până la această dată, au fost prezenți colonelul James Blackburn, comandantul Combined Team Zabul (CTZ), locțiitorul acestuia, colonelul Dorin Blaiu, reprezentanți ai forței multinaționale și ai Armatei Naționale Afgane, ofițeri și subofițeri din cadrul CTZ și militari din Batalionul 811 Manevră "Dragonii Transilvani"

Cei doi tineri ofițeri s-au prezentat în fața ofițerului stării civile însoțiți de locotenent-colonelul Ilie Sas și maiorul Tudor Bivolaru, în calitate de martori. După ce ofițerul de stare civilă a dat citire legislației în materie, cei doi tineri au spus "DA", devenind soț și soție.

La finalul ceremoniei, colonelul Dorin Blaiu a prezentat scrisoarea prin care ministrul apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, le-a urat celor doi tineri "Casă de piatră!", asigurându-i că Armata Românei le este cu totul alături și va susține tânăra familie.

"Sunteți doi tineri curajoși. Înfruntați riscuri și greutăți, departe de casă și de cei dragi, luptând alături pentru a vă îndeplini datoria față de țară. Ați ales să vă înmânați simbolic inelele care pecetluiesc iubirea voastră într-un loc și într-un moment cu totul inedite. Și tocmai din acest motiv, unirea a două destine își confirmă simbolul ca triumf al vieții asupra greutăților, al păcii asupra războiului, al armoniei asupra confruntării. În același timp, este un moment emoționant pentru întreaga Armată Română: este oficiată pentru prima dată într-un teatru de operații o căsătorie între doi militari români. În numele meu, al familiei mele și al tuturor celor care fac parte din marea familie a Armatei României, vă transmit, în aceste momente de bucurie, cele mai alese gânduri și cele mai calde urări de sănătate, de fericire și belșug!", le-a mai transmis celor doi miri ministrul apărării naționale.

Ambii în vârstă de 25 de ani, Alexandru și Diana s-au cunoscut în anul 2004 și au făcut parte din aceeași companie pe parcursul studiilor militare la Academia Forțelor Terestre. Povestea lor a început în toamna anului 2008, când amândoi urmau cursul de comandanți de plutoane la Centrul de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte din Făgăraș. După finalizarea studiilor, în luna martie 2009, au fost repartizați în garnizoana Bistrița.

Alexandru și Diana sunt părinții unei fetițe, Sașa Elena, care se află în prezent în grija bunicilor.
x

Potrivit prevederilor art. 8 alin. 7 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, cu completările și modificările ulterioare, "În caz de mobilizare, război, participare a forțelor armate la misiuni în afara teritoriului statului român, Ministerul Apărării Naționale sau, după caz, Ministerul Administrației și Internelor, pentru efectivele proprii, desemnează ofițerii de stare civilă care înregistrează actele și faptele de stare civilă ale militarilor, ale personalului civil, precum și ale altor categorii de participanți și le comunică serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, ofițerului de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ-teritoriale competente".

În conformitate cu "Ghidul activităților ofițerului de stare civilă militar din Armata României", în timpul participării la misiuni de menținere a păcii sau în scop umanitar, actele și faptele de stare civilă ale personalului militar și civil din unitățile forțelor Armatei României se înregistrează de către ofițerul de stare civilă militar. Acesta, după caz, poate fi reprezentantul național superior sau comandantul unității militare sau al detașamentului militar.