Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 268


COMUNICAT DE PRESĂ


Vizita oficială a ministrului apărării naționale Gabriel Oprea, în Republica Populară Chineză, a continuat în zilele de 12 și 13 noiembrie, cu participarea la activitățile desfășurate în baza de instrucție din localitatea Kunming, provincia Yunnan, în cadrul Exercițiului de instruire româno-chinez "Friendship Action 2010".

Vineri, 12 noiembrie, ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu militarii români din Batalionul 26 Vânători de Munte și a vizitat facilitățile de pregătire din bază. Ministrul Gabriel Oprea a discutat cu militarii plutonului de vânători de munte despre condițiile de pregătire alături de partenerii chinezi și i-au fost prezentate etapele și rezultatele programului de instruire. Tematica acestuia a cuprins tehnici de alpinism și exerciții tactice în teren muntos-împădurit, proceduri de căutare, salvare și evacuare a răniților din zone de mare altitudine, precum și trageri cu armamentul din dotarea militarilor chinezi.

Ministrul Gabriel Oprea s-a întâlnit, tot vineri, cu generalul Li Shiming, comandantul Regiunii Militare Chengdu, prilej cu care a fost reafirmat rolul antrenamentelor comune pentru desfășurarea operațiilor militare specifice trupelor alpine în condiții deosebite de relief și de stare a vremii.

Sâmbătă, 13 noiembrie, ministrul român al apărării și comandantul Regiunii Militare Chengdu au asistat la exercițiile tactice și la tragerile cu armamentul desfășurate de militarii români și chinezi și au participat la ceremonia de închidere a exercițiului "Friendship Action 2010".

În alocuțiunea rostită în cadrul ceremoniei, ministrul Gabriel Oprea a subliniat faptul că exercițiile desfășurate atât în România, cât și în R.P. Chineză, au demonstrat experiența acumulată de militarii celor două state, acest lucru fiind în măsură să conducă la asimilarea unor practici operaționale pe care Forțele Terestre Române pot să le implementeze, ca lecții învățate, în activitatea curentă a unităților de vânători de munte.

"Îmi exprim convingerea că parteneriatul și colaborarea noastră în plan militar au un potențial de dezvoltare deosebit, fapt confirmat și de activitățile noastre comune în domeniul învățământului militar și topografiei, dar mai cu seamă de succesul pe care l-au avut exercițiile militare "Friendship Action", ele fiind o garanție a consolidării cooperării bilaterale în domeniul pregătirii pentru luptă", a arătat ministrul român al apărării.

Ministrul Gabriel Oprea a subliniat că vizita desfășurată în Republica Populară Chineză reprezintă un moment deosebit în planul relațiilor bilaterale și de parteneriat, consolidate în cei 61 de ani de relații diplomatice dintre România și R.P. Chineză, calificând-o drept "o ocazie excelentă pentru întărirea relațiilor tradiționale de prietenie dintre cele două țări, prin identificarea și valorificarea oportunităților de dezvoltare a cooperării bilaterale în plan militar, sub semnul încrederii reciproce".

La finalul ceremoniei, ministrul român al apărării și comandantul Regiunii Militare Chengdu au înmânat medalii și certificate de apreciere militarilor români și chinezi care s-au remarcat prin rezultate excepționale obținute în timpul exercițiului. Ministrul Gabriel Oprea și oficialitățile chineze au luat apoi masa de prânz împreună cu militarii celor două detașamente de vânători de munte participante la exercițiu.

A doua ediție a exercițiului de instruire în comun "Friendship Action" s-a desfășurat în R.P. Chineză, în perioada 4-13 noiembrie, prima ediție fiind organizată în anul 2009, în localitatea Brad din România. Acest gen de activitate se înscrie în seria schimburilor de experiență efectuate în comun de vânătorii de munte români cu structuri alpine din alte state.


Biroul de presă