Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 2


COMUNICAT DE PRESĂ


Vineri, 7 ianuarie, în prezența ministrului apărării naționale Gabriel Oprea, s-a desfășurat, la sediul SMFA, ceremonia de învestire a generalului-maior Fănică Cârnu în funcția de șef al Statului Major al Forțelor Aeriene.

La ceremonie au participat secretarii de stat Viorel Oancea și Mihail Vasile-Ozunu, șeful Statului Major General, generalul-maior Ștefan Dănilă, generali și ofițeri din Ministerul Apărării Naționale, atașați militari din state membre ale NATO.

În cadrul ceremoniei au fost citite decretul prezidențial de înaintare a generalului-locotenent Ion-Aurel Stanciu la gradul de general (cu patru stele) și de trecere în rezervă cu noul grad și ordinul ministrului apărării naționale de numire în funcție a generalului-maior Fănică Cârnu. A urmat predarea și primirea comenzii Statului Major al Forțelor Aeriene, a steagului de identificare și a simbolului continuității la conducerea Forțelor Aeriene.

În cuvântul său, ministrul apărării naționale Gabriel Oprea a apreciat activitatea depusă de generalul Ion-Aurel Stanciu în perioada în care a condus Forțele Aeriene și și-a exprimat convingerea că proiectele începute vor fi continuate de generalul-maior Cârnu, căruia i-a urat succes deplin în misiunea pe care o are de a conduce Statul Major al Forțelor Aeriene.

"Armata a demonstrat chiar și într-un an de criză economică mondială că poate acționa astfel încât România să-și îndeplinească angajamentele internaționale asumate în plan militar și să desfășoare misiunile de instruire pe teritoriul național.

Misiunile de poliție aeriană, executate fără greșeală, 24 de ore din 24, misiunile de transport de trupe și materiale în teatrele de operații, intrarea în exploatare a primelor două avioane scurt-mediu curier C-27J SPARTAN, înființarea Serviciului Medical Militar de Urgență, în cadrul căruia Forțele Aeriene au o contribuție importantă, precum și alte realizări ale Forțelor Aeriene sunt cu atât mai semnificative, cu cât resursele avute la dispoziție au fost limitate", a subliniat ministrul apărării naționale.

* * *
Generalul-maior Fănică Cârnu s-a născut la 5 noiembrie 1955 în localitatea Popești, județul Vrancea. A absolvit, în anul 1977, Școala militară de ofițeri de aviație, specialitatea piloți. Și-a început cariera militară îndeplinind funcția de pilot și de pilot-șef într-un regiment de aviație de vânătoare-bombardament, ocupând succesiv, de-a lungul carierei, funcții pe linia specialității militare și funcții la comanda unor structuri din Statul Major General și Statul Major al Forțelor Aeriene. Până la data de 7 ianuarie a.c., a îndeplinit funcția de Reprezentant al Statului Major General la Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE).


Biroul de presă