Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 4


COMUNICAT DE PRESĂ


Joi, 13 ianuarie, în prezența ministrului apărării naționale Gabriel Oprea, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre s-a desfășurat ceremonia de învestire în funcția de șef al Statului Major al Forțelor Terestre a generalului de brigadă Ariton Ioniță.

La ceremonie au participat secretarii de stat Viorel Oancea și Mihail Vasile-Ozunu, șeful Statului Major General, generalul-maior Ștefan Dănilă, generali și ofițeri din Ministerul Apărării Naționale, atașați militari din state membre ale NATO.

În cadrul ceremoniei a fost citit ordinul ministrului apărării naționale de numire în funcție a generalului de brigadă Ioniță Ariton. A urmat predarea-primirea comenzii Statului Major al Forțelor Terestre și a steagului de identificare al acestei categorii de forțe.

Ministrul Gabriel Oprea a apreciat activitatea desfășurată de generalul-locotenent Ghica-Radu la conducerea Forțelor Terestre și i-a urat succes în noua funcție încredințată, ca locțiitor al șefului Statului Major General. Totodată, ministrul și-a exprimat convingerea că generalul de brigadă Ariton Ioniță va îndeplini, cu determinare și responsabilitate, mandatul la conducere a acestei categorii de forțe.
"Sunt preocupat de creșterea gradului de protecție a militarilor noștri care acționează peste hotare și aceasta este și una dintre cele mai importante sarcini a echipei pe care o conduceți de astăzi, domnule general Ioniță, la nivelul Statului Major al Forțelor Terestre. Avem voința și soluțiile necesare pentru ca, în ciuda constrângerilor bugetare, misiunile și obiectivele de instruire prevăzute a se realiza să fie îndeplinite. Voi rămâne în continuare preocupat de asigurarea drepturilor financiare pentru personalul ministerului, de apărarea drepturilor și primirea pensiilor de către militarii rezerviști, de asigurarea asistenței medicale și a unor condiții corespunzătoare de locuit, hrănire, echipare și cazare pentru întreg personalul, precum și de selecția și perfecționarea resursei umane. În această direcție trebuie să se înscrie și perspectivele Forțelor Terestre Române, care vor avea în continuare cea mai importantă contribuție numerică la efectivele ce vor desfășura misiuni în afara teritoriului național", a subliniat ministrul Gabriel Oprea.

* * *

Generalul de brigadă Ariton Ioniță a absolvit ca șef de promoție, atât Școala Militară de Ofițeri de Geniu de la Râmnicu-Vâlcea (în anul 1982), cât și Facultatea de comandă și stat major, Secția Geniu, din cadrul Academiei Militare (1989). A absolvit Colegiul de comandă și stat major - Cursul postuniversitar de conducere comandanți de brigăzi (1995) și Colegiul Național de Apărare (2007). Și-a început cariera la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Geniu, Construcții și Căi Ferate, unde a îndeplinit funcții de comandant de pluton și companie. În perioada 1989-1991, a fost comandantul Batalionului Instrucție-Experimentări din cadrul Centrului de Instrucție al Geniului, ulterior primind responsabilități în Comandamentul Trupelor de Geniu și în Comandamentul Trupelor de Uscat. Începând cu anul 1999, a îndeplinit funcții de conducere la diferite nivele în Statul Major al Forțelor Terestre și, în ianuarie 2009, a fost numit comandant al Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos" și al Garnizoanei Brăila.


Biroul de presă