Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 14


COMUNICAT DE PRESĂ


Marți, 22 februarie, s-a desfășurat la Bistrița, în prezența șefului Statului Major General, general-maior Ștefan Dănilă, ceremonia prilejuită de întoarcerea în țară a militarilor Batalionului 812 Infanterie "Șoimii Carpaților" din misiunea îndeplinită în teatrul de operații Afganistan. Cu acest prilej, au fost decorate Drapelele de Luptă ale Batalionului 811 "Dragonii Transilvani" și Batalionului 812 "Șoimii Carpaților", cu Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Ofițer, cu însemn pentru militari, de război.

Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea le-a transmis felicitări militarilor Brigăzii 81 Infanterie, eșalonul superior al celor două batalioane, pentru modul exemplar în care și-au îndeplinit misiunea încredințată în teatrul de operații din Afganistan: "Pentru prima dată, după al Doilea Război Mondial, o mare unitate din Armata României a avut dislocate într-un teatru de operații, în același timp, două batalioane de manevră și o componentă de comandă și stat major de nivel brigadă. Vă felicit pentru modul exemplar în care v-ați îndeplinit misiunea încredințată în teatrul de operații din Afganistan și vă mulțumesc în numele Armatei României!".

Referindu-se la decorarea Drapelelor de Luptă ale celor două batalioane, ministrul Oprea a subliniat că înaltele distincții conferite de Președintele României confirmă rezultatele deosebite obținute de cele două batalioane, atât în misiunile din țară, cât mai ales în cele din teatrele de operații.

Ministrul apărării naționale a evocat memoria celor doi eroi ai Batalionului 812 Infanterie, care și-au pierdut viața în cursul anului trecut, în Afganistan: "Cu toții ne-am fi dorit ca la Apelul Solemn de astăzi să răspundă prezent toți cei care, în urmă cu șase luni, îi lăsau acasă pe cei dragi, pentru a lupta pe frontul luptei antiteroriste pentru îndeplinirea angajamentelor noastre internaționale și pentru a ține la distanță de granițele țării și ale Alianței Nord-Atlantice flagelul terorist, care încă macină vieți nevinovate. Din nefericire, sublocotenenții post mortem Marius Florin Sfecheș și Cristian-Petru Filip au căzut la datorie în teatrul de operații. Pierderea vieților lui Marius și Cristian ne-a marcat profund și ne arată, încă o dată, că militari pot fi doar oamenii curajoși, demni și iubitori de țară."
În mesajul său, ministrul Gabriel Oprea le-a mulțumit plutonierului Vasile Zbâncă și caporalului Paul Ilovan, răniți în misiune în Afganistan, pentru curajul excepțional, pentru devotamentul și profesionalismul dovedite, asigurându-i că le va fi alături, împreună cu întreaga conducere a ministerului, pentru a-i ajuta să depășească momentele grele, atât pe timpul recuperării medicale, cât și după aceea.

De asemenea, ministrul apărării naționale a mulțumit familiilor, rudelor și tuturor celor care permanent au susținut de acasă efortul militarilor în teatrul de operații, preluând de la ei toate grijile și responsabilitățile în această perioadă dificilă din punct de vedere economic.
"Experiența dumneavoastră, a tuturor, dobândită în diverse misiuni în teatrele de operații, profesionalismul militarilor, relațiile interumane stabilite în cadrul batalioanelor din care faceți parte ca dintr-o mare familie vor duce mai departe tradiția și valorile militare ale batalioanelor și a Armatei României. Sunteți o forță de elită a Armatei României și vă felicit pentru tot ceea ce faceți pentru Țară!", a transmis ministrul Gabriel Oprea în încheierea mesajului.

Pe parcursul celor șase luni petrecute în Afganistan, "Șoimii Carpaților" au executat aproximativ 3000 de misiuni, acoperind o gamă largă de activități, de la misiuni specifice operațiilor de contrainsurgență, până la cele de escortă și recunoașteri.
Împreună cu echipele americane de reconstrucție provincială și cele formate din experți agricoli, specialiștii batalionului au participat la derularea proiectelor de dezvoltare, la construcția de școli și la organizarea și securizarea unor acțiuni de amenajare a fermelor pentru localnici.


Biroul de presă