Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 19


COMUNICAT DE PRESĂ


În după amiaza zilei de vineri, 25 februarie, aeronava militară C 27 J SPARTAN se va deplasa de pe Aeroportul La Valetta din Malta către Libia, pentru a evacua încă un grup de cetățeni români și străini, care așteaptă pe Aeroportul din Tripoli. Ca urmare a activării la nivelul UE a mecanismului de monitorizare și informare pentru protecție civilă, cu scopul sprijinirii cetățenilor europeni din Libia, în spirit de solidaritate și întrajutorare cu țările Uniunii Europene, ministrul apărării naționale, Gabriel Oprea, a aprobat ca la bordul aeronavelor militare române să aibă acces, alături de cetățenii români și cetățeni ai altor state.

Aeronava C-130 HERCULES se întoarce astăzi în Malta, în a doua misiune, unde va rămâne în așteptare, pe o durată nedeterminată, pentru a putea acționa de urgență, potrivit necesarului de zboruri stabilit de M.Ap.N. și M.A.E.

Aeronava militară a decolat de la Flotila 90 Transport Aerian cu destinația Aeroportul La Valetta în jurul orei 13.30.

Prima misiune s-a încheiat cu succes în această dimineață, când aeronava C-130 HERCULES, care a efectuat o cursă pe ruta Tripoli-București, cu escală tehnică de realimentare pe Aeroportul La Valetta, a aterizat pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, la ora 05.45.

În primul transport, aviatorii militari români au evacuat 56 de persoane, între care 7 copii. 10 dintre pasagerii acestui zbor au fost cetățeni bulgari și unul libian cu rezidența în România.

Ministrul apărării naționale urmărește cu atenție situația și a ordonat structurilor din minister cu atribuții în acest domeniu să ia toate măsurile necesare astfel încât să poată fi evacuați în siguranță toți cetățenii români care solicită acest lucru autorităților competente din Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Apărării Naționale va informa cu promptitudine opinia publică în ceea ce privește zborurile aeronavelor militare de transport care acționează în cadrul acestei operațiuni.


Biroul de presă