Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 20


COMUNICAT DE PRESĂ


Aeronava militară de transport C-27 J SPARTAN, având la bord 31 de persoane, din care 24 de cetățeni români și 7 cetățeni din alte state ale Uniunii Europene, a decolat vineri, 25 februarie, la ora 20.45, de pe Aeroportul din Tripoli (Libia) către Aeroportul La Valletta din Malta, unde va face o escală de realimentare.

După escală, aeronava C-27 J SPARTAN se va îndrepta spre București, urmând să aterizeze în cursul dimineții de sâmbătă (după ora 02.00) pe Aeroportul Internațional Henri Coandă.

Aeronava C-130 HERCULES, aflată în a doua misiune, rămâne în așteptare în Malta, pe o durată nedeterminată, pentru a putea acționa de urgență, potrivit necesarului de zboruri stabilit de M.Ap.N. și M.A.E.

Misiunea care se desfășoară în aceste zile de Forțele Aeriene ale Armatei României este prima operațiune de evacuare aeriană a unor cetățeni aflați în pericol într-o țară străină, după cel de-al Doilea Război Mondial. Ministrul apărării naționale, Gabriel Oprea, urmărește cu atenție situația și a ordonat celulei de criză din minister să ia toate măsurile necesare astfel încât să poată fi evacuați în siguranță toți cetățenii români care solicită acest lucru autorităților competente.

Ca urmare a activării la nivelul UE a mecanismului de monitorizare și informare pentru protecție civilă, cu scopul sprijinirii cetățenilor europeni din Libia, în spirit de solidaritate și întrajutorare cu țările Uniunii Europene, ministrul Gabriel Oprea a aprobat ca la bordul aeronavelor militare române să aibă acces, alături de cetățenii români, și cetățeni ai altor state.

Ministerul Apărării Naționale va informa cu promptitudine opinia publică în ceea ce privește zborurile aeronavelor militare de transport care acționează în cadrul acestei operațiuni.


Biroul de presă