Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 33


COMUNICAT DE PRESĂ


Vineri, 11 martie, la sediul Batalionului 634 Infanterie "Petrodava" din Piatra Neamț, a avut loc ceremonia de plecare în teatrul de operații din Afganistan a Echipei Operaționale de Consiliere și Legătură (OMLT).

La eveniment au participat, alături de familiile militarilor, reprezentanți ai Diviziei 2 Infanterie și ai Centrului de Conducere Operațională.

Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea le-a transmis celor 36 de militari care încadrează echipa OMLT mult succes în îndeplinirea complexei misiuni încredințate, care va necesita, din partea fiecăruia, profesionalism și implicare, tact pedagogic și capacitate de cooperare pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite.

"Vă veți desfășura activitatea în subordinea Forței Internaționale de Asistență și Securitate din Afganistan și veți avea responsabilitatea pregătirii și consilierii pe linie administrativă și de stat major a unui batalion din componența Armatei Naționale Afgane, până la atingerea standardelor operaționale necesare executării unor misiuni de luptă independente. Militarii români din rotațiile precedente au îndeplinit cu profesionalism sarcina încredințată și au demonstrat că Armata României se implică activ în procesul de instruire a armatei afgane", a subliniat, în mesajul său, ministrul Gabriel Oprea.

Referindu-se la dificultatea misiunii încredințate, ministrul apărării naționale a arătat: "Așa cum am făcut de fiecare dată cu toate detașamentele care au fost dislocate în zonele de operații, vreau să vă transmit că, acolo, veți fi "departe de casă - dar aproape de război".

Afganistanul înseamnă nu numai o zonă de risc datorită acțiunilor militare, dar are și un relief dificil, cu o climă potrivnică și oferă un impact inedit cu o altă cultură și civilizație. Vă cer să respectați mandatul misiunii, procedurile de cooperare și angajare, să fiți vigilenți și să aveți grijă unul de altul, în orice împrejurare. Nu uitați că amenințările și pericolele pândesc la orice pas și fiecare misiune are potențialul ei de risc oriunde vă aflați".

Ministrul Gabriel Oprea i-a asigurat pe militari că, împreună cu conducerea ministerului și a brigăzii, le va fi alături în perioada celor șase luni de misiune și și-a exprimat încrederea că și această echipă OMLT va duce la bun sfârșit mandatul încredințat așa cum au făcut-o și camarazii lor din seriile precedente.

Echipa OMLT, tip batalion, rotația a III-a, avându-l la comandă pe locotenent-colonelul Valentin Nedelescu, este formată din 36 de militari selecționați din structurile subordonate Brigăzii 15 Mecanizată "Podu Înalt" și are ca principală misiune consilierea în domeniile stat major și administrație a militarilor Armatei Naționale Afgane din provincia Zabul.


Biroul de presă