MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 35
COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea a participat joi, 17 martie, la lansarea programului național "Transportor blindat pentru trupe 8x8", care a avut loc la Uzina Automecanica Moreni. Cu acest prilej, a fost prezentat proiectul de cercetare-dezvoltare a noului produs, potrivit cerințelor operaționale formulate de Armata României pentru realizarea transportorului blindat.

Referindu-se la importanța demarării acestui program atât pentru dotarea Armatei României, cât și pentru industria națională de apărare, ministrul Gabriel Oprea a subliniat: "Militarii români au nevoie de tehnică de luptă la nivelul secolului XXI și vă asigur că, atâta vreme cât mă voi afla în fruntea acestui minister, prima soluție va fi căutată în industria națională. Avem specialiști de excepție, avem resurse de cercetare-dezvoltare în domeniul blindatelor de luptă în Ministerul Apărării Naționale, avem și dorința și voința politică. Programul "Transportor blindat pentru trupe 8x8" este primul dintre proiectele concepute pentru revigorarea industriei naționale de apărare, asigurând, în același timp, dotarea Armatei României cu un produs performant, cu grad de protecție, mobilitate și capacitate de luptă ridicate, competitiv pe plan mondial, un produs pe care dorim să-l și putem exporta, în beneficiul statului român".

Siguranța militarilor români și asigurarea condițiilor optime de desfășurare a misiunilor atât pentru militarii din teatrele de operații, cât și pentru cei care desfășoară misiuni în țară constituie direcții prioritare de acțiune ale conducerii ministerului. "15 militari au căzut la datorie în teatrele de operații și mulți au fost răniți ca urmare a atacurilor cu dispozitive explozive improvizate asupra transportoarelor sau vehiculelor blindate în care își îndeplineau misiunile. Avem datoria sfântă și obligația, din respect pentru memoria lor, să facem tot ceea ce ține de noi pentru a asigura protecția tuturor militarilor noștri. Acesta este motivul pentru care ne aflăm astăzi aici", a declarat ministrul apărării naționale.

În ceea ce privește colaborarea dintre Ministerul Apărării Naționale și unitățile economice din industria națională de apărare, ministrul Gabriel Oprea a subliniat că, în anul 2010, o inițiativă concretă în sprijinul industriei naționale de apărare, în premieră în ultimii 20 de ani, a fost adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 38: "Această decizie a reprezentat o gură de oxigen pentru mai multe unități economice, inclusiv pentru Uzina Automecanica Moreni, aici fiind repartizate aproximativ 5.000 de tone de tehnică uzată în vederea dezmembrării și valorificării. Transferul gratuit în vederea delaborării, dezmembrării și valorificării al celor peste 50.000 de tone de muniții atipice, excedentare sau periculoase, precum și al celor peste 30.000 de tone de piese de armament și tehnică neutilizabile a asigurat păstrarea locurilor de muncă ale specialiștilor înalt calificați și menținerea capacităților de producție pentru următorii ani".

La evenimentul organizat la Uzina Automecanica Moreni, au participat președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, Costică Canacheu, senatori și deputați, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Florin Popescu, șeful Statului Major General, generalul-maior Ștefan Dănilă, reprezentanți ai unor structuri centrale din M.Ap.N.

La finalul activității, a avut loc o demonstrație de manevrabilitate și flotabilitate a două prototipuri de transportoare amfibii blindate produse în ultimii ani de Uzina Automecanica Moreni.


Transportorul blindat pentru trupe (TBT 8x8) va fi un vehicul blindat de transport și luptă, proiectat să asigure protecția (la nivel minim 3) a grupei de infanterie împotriva schijelor, gloanțelor, armamentului ușor de infanterie, precum și împotriva efectelor CBRN (chimice, bacteriologice, radiații nucleare), pe timpul executării misiunilor specifice.
Platforma produsului de bază TBT 8x8 este proiectată pentru:
- Posibilitatea configurării în diferite variante: transport trupe, punct comandă, vehicul de recuperare, ambulanță, cercetare NBC, sau mașină de luptă echipată cu diferite sisteme de arme (mitralieră calibru 12,7 mm, tun calibru 25 mm și mitralieră calibru 7,62 mm, aruncător calibru 120 mm, rachete sol-aer sau anti-tanc).
- Integrarea echipamentelor compatibile NATO și Comunitatea Europeană, fabricate de industria românească, implicarea în programele NATO, crearea de parteneriate strategice, suport logistic pentru Armata României pe termen îndelungat.
În vederea îndeplinirii misiunilor ce îi revin, TBT 8x8 asigură și satisface o serie de cerințe grupate în următoarele categorii: mobilitate, capacitate de supraviețuire, putere de foc proprie, comandă, control și comunicații.