Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 40


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea s-a întâlnit joi, 31 martie, cu toți comandanții de unități și mari unități din Armata României, într-o ședință de lucru organizată la sediul M.Ap.N. La întâlnire au participat șeful Statului Major General, general-maior dr. Ștefan Dănilă, precum și șefi ai unor structuri centrale.

Ministrul Gabriel Oprea a dorit să salute, prin intermediul comandanților, întregul personal militar și civil care își desfășoară activitatea în Statul Major General, în categoriile de forțe, în comandamentele, marile unități și unitățile subordonate, și a transmis, în numele echipei de conducere a ministerului, mulțumiri pentru modul demn și profesionist în care și-au făcut și își fac datoria. "Purtăm grija fiecăruia dintre dumneavoastră, pentru că fiecare om, indiferent de grad și funcție, este în sine o resursă valoroasă, pe care Armata și Țara contează," a declarat ministrul apărării naționale în deschiderea ședinței.

Ministrul Oprea a subliniat faptul că Armata României își îndeplinește angajamentele asumate în plan internațional și desfășoară misiunile de instruire pe teritoriul național, chiar în contextul în care, din cauza crizei economico-financiare internaționale, bugetul armatei a fost, în anul 2010, unul de avarie. "Am reușit, cu inteligență, cu pricepere și determinare - și este meritul dumneavoastră și al muncii în echipă promovată la toate eșaloanele ministerului - să ne administrăm eficient resursele și să putem spune că avem și multe rezultate cu care ne putem mândri," a spus ministrul apărării.

În ceea ce privește resursele viitoare ale Armatei, ministrul le-a vorbit comandanților cu privire la demersurile întreprinse pentru ca bugetul Ministerului Apărării Naționale să fie majorat, începând din anul 2012, la 2,38% din Produsul Intern Brut, potrivit angajamentului său, asumat la preluarea mandatului, ca la ieșirea din criza economică bugetul Apărării să se situeze la acest nivel.

Ministrul Gabriel Oprea a reiterat faptul că prioritatea mandatului său la conducerea M.Ap.N. o reprezintă personalul ministerului: "Mai ales în aceste condiții dificile, de criză mondială, nu trebuie să uităm că oamenii au nevoie de respect, de o perspectivă clară în carieră și de siguranța locului de muncă".

În cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă inițiativele întreprinse de minister pentru îmbunătățirea cadrului legislativ în care își desfășoară activitatea personalul M.Ap.N., cu accent pe modificările aduse Statutului soldaților și gradaților voluntari, care pot fi menținuți acum în sistem până la vârsta de 45 de ani, beneficiind, de anul trecut, și de un statut similar cu al subofițerilor și ofițerilor sub comanda cărora acționează în țară și în teatrele de operații, dar și măsurile concrete luate pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale personalului, cum ar fi cele 9.500 de locuințe care vor fi construite în regim ANL pentru tinerii militari.

Ministrul apărării naționale s-a referit și la procesul de revizuire a pensiilor militare, arătând că, prin măsurile ferme luate pentru toate insituțiile din sistemul de securitate națională, s-a reușit îndeplinirea obiectivului stabilit, acela ca nicio pensie de până la 3.000 de lei, rezultată în urma unei cariere militare complete, să nu scadă după revizuire. Prin metodologia aplicată în procesul de revizuire s-a realizat chiar mai mult, datele reale arătând că peste 80% din numărul total de pensii aflate în plată nu scad în urma revizuirii, ci chiar înregistrează creșteri.

Ministrul Gabriel Oprea le-a cerut comandanților de unități și mari unități să ia toate măsurile posibile astfel încât "să creștem gradul de disciplină al personalului, pentru ca sarcinile importante care ne revin să poată fi îndeplinite eficient și în termenele stabilite. Nu admiteți niciun rabat de la aceste principii, disciplina și competența definesc însăși esența militarului!"

Ministrul apărării naționale i-a asigurat pe ofițerii și generalii comandanți că pot transmite subordonaților un mesaj de încredere pentru viitor: "Avem tot sprijinul Președintelui României și al Primului-ministru pentru a ne putea îndeplini misiunile și obiectivele de instruire prevăzute - atât la nivelul subunităților, unităților, marilor unități, categoriilor de forțe și al comandamentelor, cât și la nivel întrunit."

Declarându-se încrezător în determinarea și în puterea de muncă a ofițerilor și generalilor aflați la comanda unităților și marilor unități, ministrul apărării naționale i-a asigurat că le va fi în continuare un camarad, un partener care îi va sprijini și va pune umărul pentru ca Armata României să-și îndeplinească misiunea deosebit de importantă încredințată, prin Constituție, de popor.

"Ca ministru al apărării naționale, am datoria de a reprezenta pe fiecare dintre dumneavoastră. Jurământul militar nu presupune doar atribuții, obligații și sacrificii din partea militarului. Este, în același timp, o datorie a statului față de oamenii din Armata României. Și vreau să fie respectată această datorie, la fel cum militarii își respectă jurământul față de Țară. Cât timp voi fi ministru, mă voi bate pentru a-mi respecta angajamentele", a declarat în încheierea întâlnirii ministrul Gabriel Oprea.


Biroul de presă