Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 48


COMUNICAT DE PRESĂ


Executivul a aprobat, în ședința de miercuri, 13 aprilie, Hotărârea de Guvern privind realizarea programului național de interes strategic "Transportor blindat pentru trupe 8x8".

Prin actul normativ inițiat de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, s-a aprobat finanțarea programului multianual național de cercetare-dezvoltare de interes strategic "Transportor blindat pentru trupe 8x8" și a prototipului aferent. Astfel, Ministerul Apărării Naționale, prin Agenția pentru Cercetare Tehnică și Tehnologii Militare, în calitate de autoritate contractantă, va încheia în anul 2011 un contract de finanțare cu Compania Națională "Romarm S.A. - Societatea Comercială "Uzina Automecanica Moreni" - S.A., în calitate de contractor.

Prin Hotărârea de Guvern s-a aprobat, de asemenea, suplimentarea bugetului Ministerului Apărării Naționale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2011, cu suma de 2.000.000 lei, necesară finanțării programului de cercetare-dezvoltare și realizării prototipului.

Realizarea în România a unui transportor blindat pentru trupe 8x8 va permite reducerea costurilor de operare și mentenanță pe ciclul de viață, un cost de producție redus față de cel al produselor similare pe plan mondial, ocuparea și menținerea forței de muncă specializată la operatorii economici români care vor fi implicați în proiect și va crea oportunități importante pentru export.

Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea a participat, în data de 17 martie 2011, la lansarea programului național "Transportor blindat pentru trupe 8x8", de la Uzina Automecanica Moreni, prilej cu care a fost prezentat proiectul de cercetare-dezvoltare a noului produs, potrivit cerințelor operaționale formulate de Armata României pentru realizarea transportorului blindat.

Referindu-se la importanța demarării acestui program atât pentru dotarea Armatei României, cât și pentru industria națională de apărare, ministrul Gabriel Oprea a subliniat: "Militarii români au nevoie de tehnică de luptă la nivelul secolului XXI și vă asigur că, atâta vreme cât mă voi afla în fruntea acestui minister, prima soluție va fi căutată în industria națională. Avem specialiști de excepție, avem resurse de cercetare-dezvoltare în domeniul blindatelor de luptă în Ministerul Apărării Naționale, avem și dorința și voința politică. Programul "Transportor blindat pentru trupe 8x8" este primul dintre proiectele concepute pentru revigorarea industriei naționale de apărare, asigurând, în același timp, dotarea Armatei României cu un produs performant, cu grad de protecție, mobilitate și capacitate de luptă ridicate, competitiv pe plan mondial, un produs pe care dorim să-l și putem exporta, în beneficiul statului român".

După finalizarea prototipului "Transportor blindat pentru trupe 8x8", acesta va fi supus activității de testare, evaluare și omologare de către Ministerul Apărării Naționale, în vederea trecerii la producția de serie.

Realizarea Programului "Transportor blindat pentru trupe 8x8" are susținerea parlamentarilor din toate partidele politice, a președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Florin Popescu, precum și a sindicatelor din industria națională de apărare, programul fiind unul național de interes strategic, menit să contribuie la creșterea siguranței militarilor români pe timpul desfășurării misiunilor în teatrele de operații și pe teritoriul național.


Biroul de presă