Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 56


COMUNICAT DE PRESĂ


Șefii delegațiilor României și SUA care negociază Acordul privind amplasarea, pe teritoriul României, a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă - secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu și subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, împreună cu șeful Statului Major General al Armatei României, general-maior Ștefan Dănilă - vor efectua, în cursul zilei de marți, 3 mai 2011, o deplasare în județul Olt, pentru a avea, începând cu ora 12.00, o întâlnire de lucru cu autoritățile locale, la sediul Prefecturii județului Olt. Vor fi discutate rațiunile și implicațiile deciziei de amplasare la unitatea militară 01871 Deveselu a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă.

Întâlnirea cu autoritățile locale va fi urmată de scurte declarații de presă ale secretarului de stat în MAE Bogdan Aurescu și subsecretarului de stat al SUA Ellen Tauscher (sediul Prefecturii județului Olt, municipiul Slatina, B-dul Alexandru Ioan Cuza, nr. 12 - 14, orele 13.00 - 13.15).

Delegația formată din oficiali români și americani se va deplasa apoi la unitatea militară 01871 Deveselu, unde, începând cu ora 14.45, va avea loc o ceremonie oficială la care vor lua parte și reprezentanți ai autorităților locale. În cadrul ceremoniei vor fi susținute alocuțiuni de către înalți reprezentanți militari din cele două delegații. Evenimentul este deschis participării reprezentanților mass-media, jurnaliștii fiind așteptați la intrarea în unitatea militară 01871 Deveselu începând cu ora 14.00.

Pentru obținerea acreditării necesare, jurnaliștii interesați sunt rugați să se adreseze MApN și Prefecturii județului Olt, astfel:

- pentru participarea la evenimentele organizate la unitatea militară 01871 Deveselu - Ministerul Apărării Naționale (persoană de contact: Lt. col. Florin Jipa, telefon mobil 0722.380.145, tel.fax: 021.319.60.22, e-mail: presamapn@mapn.ro);

- pentru participarea la declarațiile de presă de la Prefectura județului Olt - (persoană de contact: Petre Lupu, directorul cancelariei prefectului, telefon mobil 0758.084.593, e-mail: prefectura@prefecturaolt.ro).


Informații suplimentare

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a luat decizia ca locația în care vor fi amplasate elemente ale sistemului american de apărare antirachetă să fie unitatea militară 01871 din județul Olt.

Reunit la 2 mai 2011, CSAT a discutat rezultatele procesului de selecție a locației preconizate a găzdui elementele din România ale sistemului american de apărare antirachetă. Procesul a fost demarat în contextul negocierilor cadrului juridic aferent participării țării noastre la proiectul american și s-a finalizat în urmă cu câteva săptămâni. El a constat din analiza în format inter-instituțional, de către instituțiile românești și americane cu expertiză relevantă, a celei mai bune opțiuni care să corespundă tuturor criteriilor tehnice fixate de cele două părți.

Decizia CSAT privind locația este o decizie de etapă, importantă în procesul de finalizare a negocierilor bilaterale pentru desfășurarea pe teritoriul României a sistemului SUA de apărare antirachetă. Consimțământul final privind locația și regimul juridic al acesteia va fi exprimat de către Parlamentul României, care, potrivit prevederilor legale în vigoare, urmează să ratifice Acordul privind amplasarea, pe teritoriul României, a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă, rezultat în urma definitivării procesului de negociere.


Biroul de presă