Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 61


COMUNICAT DE PRESĂ


Caporalul Cătălin-Ionel Marinescu, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", a căzut la datorie marți, 10 mai, în jurul orei 06.00, în Provincia Zabul, Afganistan.

În timpul desfășurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost grav rănit, fiind transportat de urgență cu un elicopter echipat MEDEVAC la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieții sale, caporalul Marinescu a decedat.

Militarul, în vârstă de 28 de ani, era necăsătorit.

Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Cătălin-Ionel Marinescu, care și-a sacrificat viața sub culorile Drapelului național, săvârșind acte de devotament excepțional în timpul executării misiunii în teatrul de operații din Afganistan.

De asemenea, ministrul apărării naționale a înaintat Președintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Cătălin-Ionel Marinescu cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Miercuri, 11 mai, la ora 08.00, în toate unitățile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național, vor fi organizate ceremonii militare și religioase, în semn de recunoștință, prețuire și deplin respect pentru eroul Cătălin-Ionel Marinescu.

Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea și conducerea armatei își exprimă profundul regret pentru pierderea vieții sublocotenentului (p.m.) Cătălin-Ionel Marinescu și sunt alături de familia greu încercată.


Biroul de presă