Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 64


COMUNICAT DE PRESĂ


Fregata "Regele Ferdinand", care și-a început pe 30 aprilie acțiunile în cadrul operației de impunere a embargoului asupra Libiei în Marea Mediterană, a executat, până în prezent, aproximativ 70 de misiuni specifice. Starea de sănătate și moralul membrilor echipajului românesc sunt foarte bune.

Fregata are ca misiuni principale patrularea și monitorizarea navelor din zona de responsabilitate, interogarea și controlul navelor suspecte de transport de arme și mercenari către Libia.

Gruparea navală sub comandă NATO, din care face parte fregata românească, are în compunere 20 de nave, iar în statul major al acesteia sunt și doi ofițeri din Forțele Navale Române. În perioada 17-19 mai, după încheierea primei etape de misiune în raionul maritim, fregata își va reface capacitatea operațională într-un port din sudul Europei stabilit de conducerea grupării.

Fregata "Regele Ferdinand", comandată de comandorul Mihai Panait și având la bord un echipaj alcătuit din 205 marinari, a părăsit Portul Constanța la 22 aprilie pentru a participa, timp de trei luni, la operația "Unified Protector".

Operația "Unified Protector" a fost instituită de NATO la data de 23 martie, pentru impunerea embargoului asupra armelor împotriva Libiei, în conformitate cu Rezoluția nr. 1973 a Consiliului de Securitate al ONU.

La data de 22 martie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât participarea României cu forțe și mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor împotriva Libiei, constând în fregata "Regele Ferdinand" și doi ofițeri de stat major. Executivul a adoptat, la 23 martie, Hotărârea de Guvern nr. 270 privind suplimentarea bugetului M.Ap.N. pe anul 2011 cu suma de 19.164.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru participarea la operația "Unified Protector".

Nava militară românească a mai participat, în anii 2005, 2007, 2008 și 2010, la operația NATO "Active Endeavour" în Marea Mediterană, unde a executat misiuni specifice de prevenire și combatere a terorismului și a traficului ilegal, alături de alte nave și forțe aflate sub comandă NATO.


Biroul de presă