Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 95


COMUNICAT DE PRESĂ


Începând din august 2011, o echipă de militari români din Direcția generală de informații a apărării va fi dislocată în teatrul de operații din Afganistan, în cadrul misiunii NATO, pentru a opera Sisteme de supraveghere continuă cu baza la sol (Persistent Ground Surveillance System - PGSS), în sprijinul Comandamentului Regional de Sud al Forței Internaționale de Asistență de Securitate - ISAF.

Această misiune se desfășoară în baza unui parteneriat cu armata SUA care și-a dat acordul ca militarii români să desfășoare, în premieră, pregătirea specifică pentru operarea sistemelor PGSS și să întrebuințeze aceste echipamente, aflate în proprietatea armatei SUA, în teatrul de operații din Afganistan.

Încredințarea acestei misiuni militarilor români este o dovadă a profesionalismului lor și a încrederii de care aceștia se bucură în cadrul NATO și din partea armatei SUA, care i-a pregătit pentru operarea acestor sisteme de cercetare de ultimă generație.

Sistemele PGSS sunt platforme de cercetare aeriană moderne, dotate cu senzori performanți, montați pe aerostate umplute cu heliu, ancorate de sol sau pe turnuri telescopice mobile. Introducerea lor în teatrul de operații din Afganistan a contribuit la creșterea capacităților de culegere de informații și a permis obținerea unei imagini mai precise a situației din zonele supravegheate, în scopul protecției forțelor.

Mai multe informații despre PGSS pot fi obținute consultând site-ul http://www.suasnews.com/2010/12/3035/persistent-ground-surveillance-systems-pgss-at-yuma/ .


Biroul de Presă