MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 106
COMUNICAT DE PRESĂ

Miercuri, 28 septembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale s-a desfășurat ceremonia de semnare a Declarației privind încheierea sprijinului acordat de Comandamentul Forțelor Aliate Întrunite din Napoli pentru integrarea Armatei României în cadrul structurilor Alianței Nord-Atlantice.

Declarația comună a fost semnată de generalul-locotenent Ștefan Dănilă, șeful Statului Major General, și de amiralul Samuel J. Locklear, comandantul Comandamentului Forțeler Aliate Întrunite din Napoli.

Amiralul Locklear a subliniat faptul că realizările Armatei României în cadrul programului de accedere și integrare în NATO sunt recunoscute și apreciate în cadrul comunității nord-atlantice.

"Ați demonstrat că dispuneți de capabilități operaționale esențiale pentru a fi incluși în structurile forțelor NATO și în sistemul integrat de apărare antiaeriană. În cadrul procesului de accedere, România a demonstrat o implicare fermă pentru viitorul Alianței. Soldații români s-au făcut remarcați în misiunea KFOR, iar forțele dumneavoastră dislocate în teatrele de operații s-au evidențiat în mod constant în conflictele și condițiile grele din Irak și Afganistan", a spus comandantul Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite din Napoli.

"Afirmăm că forțele armate ale României sunt bine instruite, bine conduse și profesioniste. Alianța Nord-Atlantică este foarte mulțumită de progresul realizat de Armata României de-a lungul procesului de integrare. Abilitatea militarilor români de a acționa într-un climat de securitate modern reprezintă o realizare impresionantă", a subliniat amiralul Samuel J. Locklear.

Generalul-locotenent Ștefan Dănilă a adresat oficialului NATO mulțumiri pentru sprijinul acordat Armatei României în crearea condițiilor favorabile evaluării în vederea afirmării structurilor militare române și a făcut o retrospectivă a drumului parcurs de Armata României pe calea aderării și integrării în structurile NATO. "Armata României a format noi generații de lideri militari, a restructurat sistemul de învățământ militar și programele de instruire a trupelor, astfel încât să dispunem de personal militar cu calificări necesare pentru a ne atinge scopul, și anume realizarea unor forțe armate moderne, bine instruite, bine înzestrate, în măsură să facă față oricând provocărilor spațiului de luptă modern, indiferent de natura acestora", a arătat șeful Statului Major General.

"Simultan cu pregătirea resurselor umane, s-a desfășurat și reforma structurală a Forțelor Armate ale României, cu scopul creării unor structuri flexibile și puternice, adecvate exigențelor spațiului de luptă modern, în măsură să își îndeplinească misiunile în conformitate cu standardele Alianței Nord-Atlantice. Valoarea activității noastre, în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor asumate în acest proces complex de reformă, este dată de rezultatele foarte bune obținute de militarii români pe timpul îndeplinirii misiunilor în teatrele de operații, unde România s-a manifestat ca o prezență activă, calitatea procesului de reformă fiind apreciată de partenerii din NATO", a subliniat generalul-locotenent Ștefan Dănilă.

Procesul de reformă graduală a Armatei României a debutat în anul 1994, în momentul aderării țării noastre la programul Parteneriatului pentru Pace. Începând cu anul 2004, odată cu aderarea României la NATO și începerea oficială a procesului de integrare a structurilor Armatei României în structurile Alianței Nord-Atlantice, procesul de reformă a Armatei României a cunoscut o nouă etapă, beneficiind de sprijinul direct al Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite din Napoli, structura NATO desemnată ca responsabilă pentru integrare.